Varuški je za garancijo, če se kaj zgodi otroku, vzela potni list

Zakonca Fikreta in Damir Porić sta zanikala, da bi maltretirala gospodinjske pomočnice, ki sta jih najela.

Objavljeno
07. februar 2018 14.11
mfe sojenje
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – »Pri nas doma nikoli ni bilo ne psihičnega in ne fizičnega, kaj šele spolnega nasilja ali suženjstva. Živimo v svobodni in pravični državi 21. stoletja in verjamem v pravno državo,« je na sodišču zatrdil Damir Porić, sicer že večkrat obsojen zaradi kaznivih dejanj. Porić je prepričan, da bo ob koncu postopka tudi sodnik Srečko Škerbec ugotovil, da očitki tožilstva ne držijo.

Tožilec Jože Levašič 32-letnemu Damirju Poriću in njegovi leto dni starejši ženi Fikreti namreč očita, da sta »zaradi izkoriščanja dela v obliki služabništva spravila drugega v položaj suženjstvu podobnega razmerja.« Čeprav sta sama brezposelna in se preživljata s prejemanjem socialne pomoči ter otroškega dodatka v višini okrog 1000 evrov, sta prek spletnega oglasnika Dijaspora Oglasi novačila ženske, ki naj bi opravljale delo varuške – skupaj imata sicer tri majhne otroke, Fikreta pa je mati še 13-letnemu dečku. Obljubljala sta jim od 350 do 500 evrov mesečnega plačila, plačano nastanitev in prehrano. Tako sta v Slovenijo zvabila deset žensk iz Srbije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine pod pretvezo, da bodo delale kot varuške.

Pri tem sta zlorabila njihovo ranljivost, vse po vrsti so bile namreč brezposelne tujke. Ženske so bile v Sloveniji prisiljene opravljati več od dogovorjenega, za zakonca Porić so morale delati vse dni v tednu, tudi več kot 15 ur na dan. Namesto poštenega plačila – plačane so bile precej manj od dogovorjenega oziroma celo nič – so bile žrtve kričanja, zmerljivk, tudi tepeža. Bile so prikrajšane za hrano, spati so morale na hodniku, v enem primeru je morala ena od njih, ker sta bila pri hiši v tistem času celo dve, spati kar na balkonu. Omejeno je bilo tudi njihovo gibanje, tudi z domačimi so menda lahko komunicirale prek Fikrete. To psihično in fizično trpinčenje je trajalo toliko časa, dokler ženske niso pobegnile same oziroma so jih iz tega položaja rešili domači. Ko je odšla ena, so pripeljali drugo. Zadnji primer je prekinila policija, ko je 21. aprila lani Porićeva prijela. Vse to se je dogajalo od oktobra 2013 do aprila 2017, in sicer na več naslovih – na Brodarjevem trgu 3 in na Preglovem trgu 6 na ljubljanskih Fužinah ter na Cesti španskih borcev 57 v Zalogu, saj se je družina Porić večkrat selila.

Obramba: gre za banalne primere

Tožilec je v primeru priznanja krivda oktobra lani Damirju Poriću ponudil enotno kazen petih let zapora, za Fikreto Porić, ki je imela večjo vlogo, poleg tega pa je eno od služabnic celo spolno zlorabila, pa kazen devetih let zapora, a o priznanju nista hotela ničesar slišati.

Kot je poudaril zagovornik Porićeve Žiga Klun, v tem primeru sploh ne gre služabništvo v smislu kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, temveč so bile ženske le običajne gospodinjske pomočnice, primeri so po njegovem mnenju banalni. Ne zanika sicer, da bi jima lahko morda očitalo določeno izkoriščanje oziroma kršitev delovno-pravnih predpisov, a bi jima lahko očitali kakšno drugo kaznivo dejanje oziroma kvečjemu prekršek. Za žensko, ki naj bi bila spolno zlorabljena, da je dejal, da laže, saj zanika tudi, da bi prejela plačilo, čeprav ga dejansko je. Tudi Porićeva zagovornica Mateja Gregoričič je poudarila, da v tem primeru ni bilo nobenega naklepa in omejevanja svobode.

Fikreta Porić je na sodišču vztrajala pri tem, kar je že povedala v preiskavi. Tako je zanikala, da bi pomočnico oziroma varuške maltretirala, »ker ni taka oseba,« pa tudi zato, ker bi se sicer bala, da bodo kaj storile njeni punčki, ki so jo pazile. Porićeva je povedala, da sta si pomočnico omislila, ker je po rojstvu več otrok začelo pešati njeno zdravje. Ženske so vedele, da bodo delale na črno, tak je bil namreč dogovor. Odločno pa je zanikala, da bi jih tepla in zmerjala ter kaznovala ali jim omejila svobodo gibanja. Res je sicer, da je nekaterim vzela potni list, menda le »za garancijo,« če bi se kaj zgodilo njenemu otroku.

Po njenih besedah so imele svoje telefone in so redno odhajale ven iz stanovanja. Hrano so imele vedno na voljo in celo več – za njih je menda kuhala kar ona. Tako ne držijo očitki, da naj bi ena od pomočnic pri njih v dobrih dveh mesecih shujšala kar 18 kilogramov in odšla vsa podpluta. »Zakaj ni šla naravnost na policijo, če je bilo res tako?« je dejala na sodišču in zatrdila, da je bila ženska res zelo suha, a je takšna prišla že k njim, glede tega pa tudi povedala, da ima težave s ščitnico.

Pomočice dajalo domotožje, pa so odšle

Fikreta Porić je sicer priznala, da vsega ženskam niso plačali, nekatere so namreč ostale le nekaj dni in odšle, ker niso bile zadovoljne. »Domotožje, klima v državi, visok življenjski standard, bivanje v desetem nadstropju, hiperaktivnost otrok, različna verska kultura, prevelika kvadratura stanovanja za čiščenje,« pa je razloge za nezadovoljstvo pomočnic, ki so odhajale precej hitro, ena pa je res celo zbežala, je povedal, našteval Damir Porić, čeprav se je tudi sodnik čudil, da bi nekoga lahko po štirih dneh že dajalo domotožje.

Porić je povedal, da je s prodajo starega železa zaslužil med 100 in 1500 evri mesečno, poleg tisočaka, ki sta ga dobila od države, sta si tako lahko omislila pomočnico. Ker v Sloveniji ni bilo ponudbe, sta se obrnila na Balkan. A, kot je dejal, so tudi ženske po telefonu veliko obljubljale glede tega, kar zmorejo, v Sloveniji pa se je izkazalo, da to ne drži. Zato so se dogovorili za znižano plačilo. Kot je dejal, je bil vedno pripravljen plačati dogovorjeno, vendar ne, če niso ostale niti en mesec. Tudi Porić pa je zanikal, da bi kakorkoli slabo ravnali s pomočnicami, sam jih je namreč štel za družinske člane.

Obramba je predlagala tudi zaslišanje očeta Fikrete Porić, Džema Ramića, ki je povedal, da je gospodinjske pomočnice večkrat videval, a nobena ni bila nikoli preplašena. »Česa takšnega, kar se jima očita, jaz ne bi nikoli dovolil,« je povedal Ramić.