Več deset milijonov iz Stožic v zasebne žepe?

V sumljive mahinacije menda vpleteni Zoran Janković in sinova, Jadranka Dakić, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka.

Objavljeno
28. september 2012 00.17
Mitja Felc, Iva Ropac, kronika, Maša Jesenšek, Ljubljana
Mitja Felc, Iva Ropac, kronika, Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Preiskava v zvezi s sumljivimi posli v Stožicah, enem največjih projektov v državi, ki je bil z dobrimi devetimi milijoni evrov sofinanciran tudi z evropskimi sredstvi, je bila že nekaj časa pričakovana.

Tudi sam Zoran Janković je ob curljanju informacij v medije organe pregona nekajkrat pozval, »naj kar pridejo«. A do končnih ugotovitev kriminaliste čaka še veliko dela.

»Mukotrpno in najzahtevnejše delo kriminaliste zdaj šele čaka,« je bil po izvedeni sklepni akciji jasen Robert Črepinko, ki začasno vodi Nacionalni preiskovalni urad. Preiskovalci morajo namreč vso dokumentacijo in elektronske nosilce podatkov, zasežene v hišnih preiskavah, zdaj ovrednotiti in natančno pregledati.

O imenih osumljenih zaradi varstva osebnih podatkov Črepinko ni govoril, potrdil je le, da preiskujejo sume nezakonitosti pri poslih in gradnji športnega objekta na območju Ljubljane. Gre, seveda, za športni kompleks Stožice.

Znano je, da so v javnost že pred meseci pricurljale informacije, da so dacarji pod drobnogled vzeli posle družine Janković in z njimi povezanih podjetij, predvsem pri gradnji Stožic.

Po naših podatkih so bile ugotovitve davčne uprave le izhodišče, kriminalisti pa so seznam nepravilnosti precej dopolnili. Tako so na davčni upravi osumljenim najprej očitali »le« kaznivo dejanje zlorabe položaja, ponareditve poslovne listine in oškodovanja upnikov, seznam kaznivih dejanj pa zdaj vključuje še sume goljufij na škodo Evropske skupnosti, pranja denarja, nevestnega dela v službi, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje. Za ta kazniva dejanja je zagrožena kazen do osem let zapora. Preiskovalci škodo ocenjujejo na več deset milijonov evrov.

Govorice niso dovolj za preiskavo

Kriminalisti so v sodelovanju z davčno upravo, Komisijo za preprečevanje korupcije in uradom za preprečevanje pranja denarja sume nepravilnosti pri gradnji Stožic temeljito pregledovali leto in pol, preiskavo pa je usmerjalo specializirano državno tožilstvo.

Črepinko se odgovoru na vprašanje, zakaj so tako dolgo čakali na sklepno akcijo, saj se je v javnosti ustvarilo mnenje, da so osumljeni sledi že zakrili oziroma uničili, ni mogel izogniti: »Vse kompleksnejše preiskave so dolgotrajne. Policija je večkrat deležna takšnih kritik, a treba je vedeti, da za hišno preiskavo potrebujemo trdnejše dokaze od govoric.«

Dursov dokument, ki se je pojavil v javnosti, razkriva sumljive poslovno-finančne mahinacije pri gradnji Stožic. V domnevno nezakonite posle sta menda vpleteni podjetji v lasti družine Janković – Electa Inženiring in KLM Naložbe –, družba Grep, Mestna občina Ljubljana in podjetje Baza Dante.

Pri analizi prometa transakcijskih računov so dacarji ugotovili, da je družba Grep 2. novembra 2010 od ljubljanske občine prejela dobrih 11 milijonov in 19. avgusta lani še 3,9 milijona evrov. Le teden dni po nakazilu MOL je Grep pol milijona evrov nakazal podjetju Baza Dante.

To je slabih 400.000 evrov še isti dan nakazalo županovem zasebnem podjetju KLM (v njem sta družabnika tudi Jadranka Dakić in Aleš Čerin). Vmes je bil s tem denarjem sklenjen še sumljiv nepremičninski posel. Še 100.000 evrov je Grep nakazal rokometnemu klubu Krim, v katerem je bil Zoran Janković dolgo predsednik kluba, zdaj pa ima naziv častni predsednik. Vendar, kot rečeno, ugotovitve davčnih inšpektorjev niso edine nepravilnosti, ki so jih v nadaljevanju preiskav našli kriminalisti NPU, zato je znesek oškodovanja menda nekajkrat večji.

Po končani preiskavi v mestni hiši je Zoran Janković v izjavi za medije potrdil, da ga preiskujejo v zvezi s projektom Stožice. V hišni preiskavi na domu so policisti zasegli računalnik njegove žene Mije in Jankovićev ipad, ki ga, kot je dejal, sploh še ni vklopil. V mestni hiši so brez računalnika ostali vodja kabineta, podžupan Janez Koželj in dve tajnici. Zaman pa so iskali morebitni županov računalnik, saj ga sploh nima.

Janković je po pridržanju izrazil predvsem skrb za ženo in otroka: »Me zanima, kaj imata moja dva sinova s Stožicami? Zdaj vidite, kaj pomeni priimek Janković. To je ena plat tega priimka in uspeha.« Nadaljnjo preiskavo zaseženih dokumentov župan, ki včeraj ni hotel ugibati, ali gre za politična ozadja, prepušča policiji.

Jankovićev zagovornik Aleksander Čeferin je delo policije označil za maksimalno korektno, je pa po vseh letih prakse, kot je poudaril, presenečen, s kakšno lahkotnostjo slovenska sodišča izdajajo odredbe za hišne preiskave.

»Očitno so edino odredbe za hišno preiskavo tiste, ki jih sodišče izdaja hitro in v tako rekoč vsakem primeru, na druge odločbe pa se pred našimi sodišči čaka leta,« je bil kritičen.

Sinovi, gradbinci, finančnica

In kdo so akterji, ki so bili včeraj pridržani? Vloge župana Jankovića pri projektu Stožice seveda ni treba natančneje pojasnjevati. Njegova sinova Damijan in Jure sta po Jankovićevem odhodu na Magistrat prevzela vodenje družinskega podjetja Electa, ki naj bi bilo posredno vpleteno v zgoraj opisane sporne finančne transakcije.

Podjetje sicer v zadnjem času tarejo visoki dolgovi. Electa in županova sinova so se pojavljali tudi pri nekaterih spornih spremembah namembnosti zemljišč v Ljubljani, pri katerih se je županu očitala zloraba notranjih informacij.

Uroš Ogrin in Zlatko Sraka sta direktorja Grepa in vodji največjih lastnikov tega podjetja, Gradisa skupine G in Energoplana. Grep je z občino leta 2008 sklenil javno-zasebno partnerstvo, s katerim se je obvezal, da bo v zameno za možnost gradnje velikega trgovskega centra v Stožicah brezplačno zgradil športno dvorano in nogometni stadion.

Športna objekta je zgradil (sicer ne brezplačno, pač pa je občini izdal račun za 47 milijonov evrov), pri trgovskem delu pa se je kljub stomilijonskemu posojilu slovenskih bank zapletlo.

Denarja je zmanjkalo, zato se projekt že skoraj dve leti ne izvaja. Predvsem Gradis G je sicer znan kot podjetje, ki je za občino v času županovanja Jankovića veliko gradilo, veliko pa je z njim sodelovalo tudi v času njegovega vodenja Mercatorja.

In Jadranka Dakić? Od leta 2006 do decembra lani, ko je odstopila iz osebnih razlogov, je bila podžupanja MOL, odgovorna za finance.

To pomeni, da je podpisovala pogodbe, hkrati pa je bila poleg Jankovića in drugega podžupana Janeza Koželja (temu so včeraj zasegli računalnik) članica projektnega sveta, ki je odločal o vseh zadevah v zvezi s Stožicami.

Dakićeva se je pred meseci pojavila tudi v enem od sumljivih poslov v zvezi s tem projektom. Mediji so razkrili, da je tretji, manjšinski partner v Grepu, avstrijska MTK in Supernova, Grep dokapitaliziral s posojili slovenskih mikropodjetij – Jamide in EP Investa. Podjetji sta v lasti Gradisa G in Energoplana.

Ker je šlo glede na siceršnje poslovanje Jamide in EP Investa za ogromne zneske, posojila pa v javnih listinah niso bila zavedena, so se pojavljali sumi, da gre za fiktivna posojila. Ustanovitelja Jamide sta bila prav Dakićeva in njen mož, ki pa sta podjetje leta 2008 prodala Gradisu, zato je nekdanja podžupanja pred časom vse očitke o vpletenosti v sumljive transakcije zavrnila.