Več udarcem sledile še brce

Kolega odvetnika, ki je obležal pred lokalom Roxly in po mesecu dni v komi umrl, je predstavil svojo plat zgodbe. Ta je povsem drugačna od tiste, o kateri je govoril obdolženi Gašper Bezjak na prvi obravnavi.

Objavljeno
21. september 2009 22.27
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana - »Čakal sem na izid pogovora med Vladom in obdolženim - torej, ali bo Vlada spustil nazaj v lokal ali ne, ves čas sem bil poleg. Nato je obdolženi Vlada silovito udaril s pestjo, z drugo roko je zamahnil še proti meni, a sem se udarcu izognil. Vlado se je medtem malo sesedel in začel padati, obdolženi pa ga je še nekajkrat udaril v telo. Ko je ležal na tleh, ga je še dvakrat brcnil,« je na tukajšnjem okrožnem sodišču povedal Sonny Beronja, kolega pokojnega odvetnika Vladimirja Višnerja. Ta je umrl zaradi udarca, ki mu ga je pred lokalom Roxly 9. aprila letos zadal 34-letni Gašper Bezjak - temu tožilstvo očita povzročitev posebno hude telesne poškodbe.

Sonny Beronja, ki je bil tisti večer, potem ko sta bila do devetih zvečer v odvetniški pisarni, skupaj s pokojnim Vladimirjem Višnerjem, je tako izpovedal povsem drugačno zgodbo kot obdolženi Gašper Bezjak na prvi obravnavi. Dejal je, da Vladimirja potem, ko je odšel po denar za zadnjo rundo piva, ki ga je naročil on, niso več spustili v lokal, zato je na njegov signal prišel ven, kamor ga je pospremil Bezjak, po nekaj minutah pa se je zgodilo opisano. Beronjo naj bi, potem ko je, ker sam ni imel mobilnega telefona, zaklical, naj nekdo pokliče policijo, nekdo od osebja nagnal stran in hodil za njim, dokler se ni odstranil s prizorišča. Povedal je, da Vladimir nikakor ni napadel Bezjaka, kot je ta zatrdil v svojem zagovoru, videl pa je Bezjakovo pest in ne odprto dlan, kot trdi obdolženi. Bezjakovega zagovornika Gorazda Fišerja je zanimalo, zakaj o brcah ni govoril policistom, ko je bil zaslišan. Beronja je povedal, da je bilo takrat čustveno napeto obdobje, ko se ni vedelo, ali bo Višner, ki je bil tisti čas še v komi, preživel, poskušal pa se je tudi osredotočiti na bistvene stvari.

Brc sicer ni videla obiskovalka brucovanja študentov v spodnjem nadstropju lokala. Ko je šla s prijateljem ven na cigareto, je čez čas zaslišala krike več moških, nakar se je obrnila in videla Višnerja, ki je padel po tleh. Zatem je zagledala Bezjaka in še nekoga, kako sta Višnerja dvignila in odnesla v podhod proti Miklošičevi cesti. Samega udarca sicer ni videla, tako da sploh ni vedela, zakaj je padel. Je pa že v preiskavi povedala, da se je zdi, da je Bezjak, ki ga sicer ne pozna - če je že udaril, to storil slučajno. Na vprašanje sodnice Mateje Lužovec nato ni znala pojasniti, kaj je mislila s tem.

Več v torkovi tiskani izdaji.