Na sodišču o Janševem nabiralniku

Janez Janša in njegova soproga trdita, da sta bila v času vročanja sodne pošte na počitnicah.

Objavljeno
09. maj 2017 13.15
Janez Janša
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Pred sodnika Okrajnega sodišča v Velenju Franca Lesnika bo junija stopil še vročevalec, ki je 17. avgusta 2016 v poln nabiralnik družine Janeza Janše v Silovi pri Velenju poskušal stlačiti s sodišča poslano tožbo Eugenije Carl, pa je ni mogel.

Kljub temu da imajo dovolj velik predalčnik za sodne pošiljke, je zatrdil Janez Janša, oba s soprogo Urško Bačovnik Janša dopuščata možnost, da so morda obvestilo spregledali. »Lahko, da je bil listek v kakšni reklamni brošuri, ki jih mečemo stran. Človek ne pričakuje, da bo dobil sodno pisanje v času sodnih počitnic,« je včeraj na sodišču dejal Janša, tudi soproga pa je kot priča potrdila, da jih avgusta 2016 ni bilo doma, ker so bili na dopustu.

Odločeno z zamudno sodbo

Z zagovornikom Francijem Matozom zaradi tega, ker ni imel možnosti odgovora na tožbo, saj družine Janša lani zaradi dopusta ni bilo doma od 23. julija do konca avgusta, zahtevata vrnitev v prejšnje stanje, torej ponovno odločanje. Sodnik je namreč že lani novembra z zamudno sodbo odločil, da mora Janša Carlovi plačati 6000 evrov zaradi tvita, s katerim je neposredno posegel v pravico osebnega dostojanstva in varnosti drugega.

S tvitom je prvak SDS novinarko Carlovo in urednico informativnih oddaj na TV Slovenija Mojco Šetinc Pašek označil za odsluženi prostitutki. To je po mnenju sodišča že samo po sebi žaljivo. V podobni zadevi je lani že pred tem, prav tako z zamudno sodbo zaradi neprevzema pošiljke, sodnik Andrej Jerina tudi Šetinc Paškovi prisodil odškodnino od Janše.

Janševa soproga Urška Bačovnik Janša je včeraj kot priča obrambe le potrdila, da so bili lani avgusta na dopustu, in sicer v drugi polovici meseca na Hrvaškem na otoku Pelješcu. Tudi ona dopušča možnost, da so obvestilo o pošiljki ob prihodu domov prezrli.

Težave z vročanjem niso nove

Če Janša brije norce iz pravosodja, bo moral presoditi sodnik. Janša je dejal, da je nabiralnik tako velik, da gre vanj format A4. Vanj so prejeli na stotine pošiljk, tudi sodnih. Na Matozovo vprašanje, ali je tako prejemal tudi pošto o zadevi Patria, pa je odvrnil: »Ja, 50 ali več pošiljk v A4 formatu in ni bilo težav«. A znano je, da so v zadnjih letih z vročanjem pošte Janezu Janši imeli težave tožilstvo in sodišča.

Matoz je včeraj predlagal, da sodišče zasliši še vročevalca pošte, kar je sodnik sprejel, pooblaščenec Carlove, odvetnik Tomaž Bajec ni ugovarjal, sodnik pa je nadaljevanje obravnave napovedal za 13. junij. Kaže, da se velikost poštnega nabiralnika oziroma predalčnika z ločenim spodnjim delom za večje pošiljke, kakor ga imenuje Janša, zdi sodišču izjemno pomembno v odškodninski tožbi zaradi žalitve novinark. Tudi če bo sodnik sprejel predlog odvetnika Matoza in primer vrnil na začetek, pa to po mnenju odvetnika Bajca ne spreminja dejstva, da je bil Janšev tvit žaljiv.

Medtem se na Okrožnem sodišču v Celju po predobravnavnih narokih Janši zaradi žalitve obetata tudi vabili na glavno obravnavo v kazenskih zadevah, ki sta ju sprožili novinarki.