Verižno trčenje na Primorski avtocesti

V nesreči je bilo udeleženih 51 vozil. Približno 14 oseb je poškodovanih, od tega tri huje. Umrl je mlajši državljan Švice.

Objavljeno
28. december 2014 16.08
K. V., Delo.si/STA
K. V., Delo.si/STA

Postojna - V nesreči na primorski avtocesti pri uvozu Postojna je ena oseba umrla, najmanj sedem pa je poškodovanih. Po prvih podatkih je zaradi snega in burje naletelo 51 vozil; 46 osebnih vozil, trije tovornjaki, en kombi in en avtobus, je potrdila tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec. Smrtna žrtev trčenja  je 25-letni državljan Švice. 

Pojasnila je, da je poškodovanih več ljudi, a da zaradi razsežnosti nesreče ni jasno koliko. Vsaj tri osebe so huje ranjene.

Do nesreče je prišlo nekaj po 13. uri, je še pojasnila predstavnica policije, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Palčič je pojasnil, da so udeležence najprej prepeljali v avtocestno bazo Postojna, zdaj pa tja vozijo še poškodovana osebna vozila. Usposobiti morajo še dva kamiona, da ju bodo lahko odpeljali s kraja nesreče. Temu bo sledilo pluženje cestišča, nato pa bodo cesto lahko odprli.

Dežurni travmatolog na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Marko Dobravec je povedal, da so v bolnišnico sprejeli 14 poškodovanih, od tega tri hudo poškodovane. Eden je v kritičnem stanju, dva bosta še operirana.

Na Darsu zagotavljajo, da so ceste plužili in posipavali sproti, tako da je bila zagotovljena maksimalna varnost. Uporabnike avtocest pa pozivajo, naj bodo skrajno previdni, predvsem na Primorskem, kjer piha močna burja, naletava sneg in je vidljivost slaba. Voznike spodbujajo, da upoštevajo varnostno razdaljo in prilagodijo hitrost razmeram na cesti.

Na cestah na Primorskem, predvsem na območju Postojne, namreč burja po podatkih prometno-informacijskega centra še vedno povzroča snežne nanose in zamete, vidljivost pa je zmanjšana. Voznike na centru opozarjajo, naj se na pot odpravljajo samo z ustrezno zimsko opremo.

Po podatkih agencije za okolje bo v noči z nedelje na ponedeljek še vetrovno. Na Primorskem bo pihala močna burja. Najmočnejši sunki bodo dosegli med 100 in 120 kilometrov na uro.

 

Policija potovanje v takšnih razmerah odsvetuje, razen v neodložljivih primerih.