Višje sodišče je Branku Mačku potrdilo zaporno kazen

Sodba iz junija letos, po kateri je dobil sedem let in širi mesece zaporne kazni, je tako postala pravnomočna.

Objavljeno
09. oktober 2014 12.22
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Celje − Celjsko višje sodišče je zavrnilo pritožbo obrambe proti višini kazni, ki jo je na ponovljenem sojenju dobil povzročitelj hude prometne nesreče pri Arji vasi leta 2009 Branko Maček, danes poroča časnik Večer. Sodba iz junija letos, po kateri je dobil sedem let in širi mesece zaporne kazni, je tako postala pravnomočna.

Mačku so na prvem sojenju leta 2012 zaradi predrzne vožnje z naklepom prisodili deset let zapora, a je vrhovno sodišče aprila letos sodbo razveljavilo z utemeljitvijo, da pri dejanju ni bilo naklepa. V ponovljenem sojenju pa so mu junija letos, ko je bil že dobro leto v zaporu, zaradi povzročitve nesreče iz malomarnosti prisodili sedem let in štiri mesece zapora.

Njegov zagovornik Damir Ivančič se je julija pritožil na višino izrečene kazni. Glede na sodno prakso in sodne primere je izrečena kazen previsoka, je menil.

Tožilec Ivan Žaberl pa je junija ob izreku kazni ocenil, da je Maček storil hudo kaznivo dejanje s hudimi posledicami, zato je tudi predlagal izrek najvišje, to je osemletne zaporne kazni.

Obsojenca po prestani kazni zapora čaka še dveletna prepoved opravljanja vozniškega izpita, čeprav je Žaberl predlagal petletno prepoved.

Po navajanju današnjega časnika Večer pa še vedno ni končana pravdna zadeva, ki je povezana z odškodnino za svojce umrlih v tragični nesreči. Pisna sodba v tem primeru bo po navedbi časnika znana v tem mesecu.

Maček je 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo v napačno smer po avtocesti v močno vinjenem stanju povzročil nesrečo, v kateri so umrli Peter Kračun, Nataša Godec in Tjaša Koštomaj, Jerneja Rošer pa je bila hudo poškodovana.