Višje sodišče oprostilo župana Ilirske Bistrice Emila Rojca

Obtožen je bil poskusa kršitve enakopravnosti pri volitvah v državni svet leta 2012.

Objavljeno
01. december 2015 11.12
mfa_rojc
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Koper − Višje sodišče v Kopru je župana Ilirske Bistrice Emila Rojca oprostilo obtožbe poskusa kršitve enakopravnosti pri volitvah v državni svet leta 2012, poročajo Primorske novice. Senat višjih sodnikov je razsodil, da obtožba ni bila dovolj konkretizirana. Primer je tako pravnomočno zaključen.

Rojca so na okrajnem sodišču v Ilirski Bistrici obsodili na štiri mesece pogojne zaporne kazni z enoletno preizkusno dobo zaradi poskusa kršitve enakopravnosti, ker da ni storil vsega, kar je bilo v njegovi moči, da bi zagotovil pravočasno in pravilno izvedbo kandidacijskih postopkov, občina pa je tako ostala brez kandidatov in elektorjev na volitvah v državni svet leta 2012, spominja časnik.

Župan je nato vložil pritožbo in uspel. Višje sodišče je pritrdilo, da ravnanje obdolženca nima vseh znakov poskusa kaznivega dejanja kršitve enakopravnosti. Očitek »zaradi razlike v družbenem položaju« namreč ni bil konkretiziran, saj iz opisa obtožb ni izhajalo, kakšen je družbeni položaj oškodovancev niti ali naj bi razlika v družbenem položaju oškodovancev obstaja v razmerju do obdolženca ali do drugih. Prav tako so višji sodniki zapisali, da niso podani znaki kakšnega drugega kaznivega dejanja.

Nesojeni kandidat za državnega svetnika Zlatko Jenko, ki je podal kazensko ovadbo, pa je v odzivu za Primorske novice vztrajal, da si je Rojc v tem primeru »samovoljno vzel pravico, da ne izvede volitev, ki so predpisane z zakonom in ustavo«.

Takšen razplet je po njegovem mnenju posledica dejstva, da se je državno tožilstvo pri pregonu oprlo zgolj na najmilejšo zadevo, torej na sum kaznivega dejanja neenakopravnega obravnavanja. Ni pa tožilstvo obtožnega predloga razširilo tudi z drugimi kaznivimi dejanji v smislu neizvedbe volitev s strani uradne osebe.

»Izvirni greh pa je bil na državnih organih, ki bi morali takoj, ko so videli, da župan ni izpeljal volitev, že po uradni dolžnosti sprožiti kazenski postopek,« je dodal Jenko.