Višji sodniki potrdili kazen 
za poskus uboja Roma

Zaporni kazni šest let in štiri mesece so prišteli še kazni za stare grehe.

Objavljeno
03. november 2011 18.28
Posodobljeno
04. november 2011 05.00
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Šest let in štiri mesece zapora si je znanec sodišč Dejan Benkič, večkrat že pogojno kaznovan, prislužil, ker je 29. septembra lani ob enajstih zvečer pred kočevskim zavetiščem za brezdomce bistveno zmanjšano prišteven z nožem večkrat zabodel Jasmina B. v prsni koš, ramo in nadlaket. Višji sodniki so enotno kazen sedem let in pol potrdili.

»Da je obtoženi kaznivo dejanje storil v času preizkusnih dob po kar dveh sodbah, kaže na očitno nepripravljenost za spremembo življenjskega sloga brez izvrševanja kaznivih dejanj in ignoranco doslej poverjenega mu zaupanja o zadostnosti zgolj zagrožene kazni,« so višji sodniki, ki so odločali o pritožbi zagovornice Dejana Benkiča Barbare Fatur, med drugim zapisali v zdaj pravnomočni sodbi.

V njej so v celoti pritrdili odločitvi senata ljubljanskega okrožnega sodišča o krivdi, primernosti sankcije za poskus uboja, ocenjevanju vseh olajševalnih in oteževalnih okoliščinah pa tudi glede preklica pogojnih obsodb zaradi pečanja z mamili, krive ovadbe in lahke telesne poškodbe.

Benkičeva zagovornica, ki je okrožne sodnike zaman poskušala prepričati, da bi bilo ustreznejše zdravljenje, se je pritožila na višje sodišče in predlagala izrek bolj mile kazni. Med drugim je v pritožbi zapisala, da bi Benkiču lahko očitali povzročitev hude telesne poškodbe ali kvečjemu poskus uboja na mah, a višjih sodnikov ni prepričala.

Ti so se strinjali s prvostopenjskim sodiščem, da je za poskus uboja podan direkten naklep. Odvetnica je menila tudi, da okrožno sodišče ni upoštevalo, da je bilo kaznivo dejanje storjeno v afektu in da ga je priznal ter obžaloval, napačno pa da so upoštevali oteževalne okoliščine.

To ne drži, so menili višji sodniki, saj je senat pravilno ocenil vse te okoliščine, torej da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, saj je bil pod vplivom dovoljenih in nedovoljenih substanc, po drugi strani pa tudi dejstvo, da je bil že dvakrat pravnomočno obsojen zaradi lahke telesne poškodbe in ogrožanja varnosti.

Upoštevali so še njegovo priznanje in obžalovanje, čeprav so višji sodniki pri tem pripomnili, da je to izrazil šele v končni besedi, bilo pa je namenjeno bolj sodišču kot oškodovancu.

Dejan Benkič, ki ima po lastnih besedah težave z dovoljenimi in nedovoljenimi substancami, je v svoj zagovor povedal, da sta dva Roma iskala sostanovalca Mitjo in da so se že v zavetišču zapletli v prerivanje.

Ker je bil razdražen, je vzel še štiri ali pet tablet helex, da bi se pomiril. Pozneje je odšel ven na cigareto in s seboj vzel nož za rezanje salame, Roma pa sta se vrnila, kar je po njegovih besedah značilno zanje. Jasmin B. mu je vzel tobak in si zvil cigareto, potem pa tudi mobilni telefon.

Nato je stopil za njim, a ga je prijatelj Jasmina B. prijel za pas. Ker se je ustrašil, je menda izvlekel nož, da bi ju prestrašil.

»V paniki sem ga zabodel, nisem pa vedel, da sem ga tolikokrat, saj sem bil neprišteven,« je še povedal. Jasmin B. je na eni od obravnav povedal, da ni bilo nikakršnega prepira in da ni imel noža, kot je to povedal Benkič - to so potrdile tudi priče. Res ga je prosil za cigareto, ni pa mu vzel telefona.