Višji sodniki potrdili sodbo v zadevi Istrabenz

Bavčarju je sodišče potrdilo pet let zapora, Kristjanu Sušinskemu pa tri leta.

Objavljeno
24. maj 2017 11.52
acr/IGOR BAVČAR
M. Č., STA
M. Č., STA
Ljubljana − Višje sodišče v Ljubljani je v zadevi Istrabenz potrdilo sodbo Igorju Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu, medtem ko so Nastji Sušinskemu spremenili izrek enotne kazni, je za STA dejala odvetnica Varja Holec, ki je danes prejela sodbo. Napovedala je, da bo v imenu Kristjana Sušinskega na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti.

Odvetnica, ki celotne sodbe, ki je dolga, še ni prebrala, je potrdila neuradne informacije, ki so zakrožile v torek. Pojasnila je, da je drugostopenjsko sodišče po obravnavi pritožb obsojenih prvostopenjsko sodbo spreminjalo v delu, ki se nanaša na izrek kazni Nastje Sušinskega, ki je bil lani na okrožnem sodišču obsojen na dve leti zapora. Bavčarju je potrdilo pet let zapora, Kristjanu Sušinskemu pa tri leta zapora.

»Branje bo vzelo nekaj časa. Lahko pa glede svoje stranke rečem, da so določene ugotovitve višjih sodnikov v nasprotju z listinami,« je poudarila. Napovedala je vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti za Kristjana Sušinskega, ki je pred razveljavitvijo sodbe že prestajal zaporno kazen. »Že prvič se ni izogibal zaporu,« je dodala.

Sodba je tako tri tedne pred datumom zastaranja postala pravnomočna. Obsojeni imajo sicer možnost, da vložijo zahtevke za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, vendar to ne zadrži prestajanja kazni.

Višje sodišče je pritožbe vseh treh obsojenih v zadevi − Bavčarja in bratov Sušinski − javno obravnavalo na seji 11. aprila. V pritožbah so zagovorniki trojice izpostavili predvsem dvome o nepristranskosti sodnikov na prvi stopnji, prav tako pa so navajali pritiske izvršilne veje oblasti, na primer ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Okrožno sodišče je septembra lani znova obsodilo Bavčarja ter brata Sušinski zaradi pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, medtem ko je Bavčarja oprostilo obtožb o napeljevanju k zlorabi položaja.

Bavčar je bil v prvotni sodbi julija 2013 zaradi pranja denarja obsojen na sedem let zapora, a je sodbo nato vrhovno sodišče pred dvema letoma razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje, Bavčar pa iz zdravstvenih razlogov v tem času ni nastopil zaporne kazni.

Kristjana Sušinskega je senat ljubljanskega okrožnega sodišča v pozneje razveljavljeni sodbi spoznal za krivega pranja denarja, njegovega brata Nastjo pa za krivega pranja denarja in zlorabe položaja. Kristjan je bil obsojen na tri leta in pol zaporne kazni, Nastja pa na tri leta in devet mesecev.

Kazniva dejanja v zadevi Istrabenz so iz leta 2007, nastala pa so ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je Pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Zadeva Istrabenz bi sicer zastarala junija, dve leti po seji, na kateri je vrhovno sodišče odločalo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v tej zadevi in jim ugodilo.