Vlada se je seznanila s civilnopravnimi zahtevki Ladislava Trohe

Vlada je zadolžila državno pravobranilstvo, naj sklene sporazum o mediacij z gladovno stavkajočim Ladislavom Troho.

Objavljeno
08. avgust 2014 21.26
*iza*Troha Kronika
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Vlada se je na dopisni seji seznanila z zahtevki Ladislava Trohe, ki že skoraj dva meseca gladovno stavka na Gregorčičevi ulici v Ljubljani. Za kratek čas se je preselil tudi na Kolodvorsko ulico pred stavbo RTVS, kjer je zahteval »odprtje medijskega prostora«.

Na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja, ki je Troho sprejel pred dobrim tednom v svojem uradu, je vlada odločila, »da se glede na okoliščine primera ter obsežnost in številnost zahtev o spornem razmerju oziroma razmerjih opravi mediacija«, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Državno pravobranilstvo je vlada zadolžila, naj sklene sporazum o mediaciji ter v mediacijskem postopku preveri »vsebino, pravne temelje in upravičenost civilnopravnih zahtevkov ter si aktivno prizadeva za zakonito in pravično rešitev spornega razmerja oziroma razmerij«. O poteku postopka bo pravobranilstvo moralo poročati vladi, je  navedeno v vladnih gradivih.

V torek je Troho obiskal tudi pravosodni minister v odhodu Senko Pličanič (DL). Predstavil mu je metodo mediacije, Troha pa ministru svojo življenjsko zgodbo. Pličanič mu je dejal: »Zanesljivo boste nekaj dosegli«. Troha je, kot pravi, na mediacijo pripravljen, a dokler ne bo imel »papirja v rokah«, ne bo prekinil stavke.

Od države zahteva civilno odškodnino, ker ga po njegovem mnenju neutemeljeno preganjajo.

Troha, javnosti znan tudi kot pojoči major, je pred vlado začel gladovno stavkati 10. junija po incidentu na soočenju na RTVS pred referendumom o arhivih, ko se je med razpravo močno razburil, vstal in vrgel po tleh kup gradiva. Ob tem je opozoril, da ga preganjajo v več sodnih postopkih, čeprav zagotavlja, da ni storil ničesar. Za stavko se je odločil zaradi »odgovornosti tistih, ki so imeli moč, pa niso ničesar storili, da bi bili kaznovani tisti, ki so nekaj storili«.