Vlomilskega pajdaša ne spravijo na prostor za priče

Enojajčna dvojčka Edin in Alen Eljezi imata enak DNK, zato tožilstvo za obsodbo potrebuje še druge dokaze.

Objavljeno
11. februar 2018 20.14
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Prav veliko si sodišče ne bo moglo pomagati s pričevanjem očividcev vloma v stavbo Ajpesa na Cesti v Kleče 12 v Ljubljani, zaradi katerega sodijo dvojčkoma Alenu in Edinu Eljeziju. Edini, ki bi najbrž lahko povedal, kdo je takrat vlamljal, je Roman Potočnik, a se na pozive sodišča za zdaj ni odzval.

Poročali smo že o nenavadnem primeru – sojenju dvojčkoma Alenu in Edinu Eljeziju, ki si poleg skoraj enakega videza delita tudi povsem enak DNK. Tožilstvo je po tem, ko so njuno DNK-sled našli na kraju zločina, proti obema vložilo obtožnico zaradi velike tatvine, čeprav bo brez drugih dokazov težko brez dvoma zaključiti, kateri od njiju je tam pustil biološko sled oziroma da sta vlamljala kar oba.

Očitajo jima, da sta 12. decembra 2011 med 2. uro in 2.25 vlomila skozi vhodna vrata, nato v zgornjih prostorih, kjer ima sedež več podjetij, snela vrata s podbojev in vstopila v pisarno družbe Žejn, d. o. o. Iz predala v pisalni mizi je izginila bela kuverta s stotimi evri, storilci (vlomila naj bi skupaj z Romanom Potočnikom) so nato odšli. Za seboj so pustili pravo razdejanje, saj je bila pisarna hudo razmetana, nastala škoda pa je precej presegala vrednost ukradenega plena – samo na vhodnih vratih je je bilo za skoraj 1500 evrov.

»Kot bi nekdo tolkel po kovinskih sodih,« je o ropotu, ki jo je prebudil, na sodišču povedala priča, bližnja stanovalka, ki je nato prebudila moža. Ta je zaradi hrupa, podobnega, »kot bi žlebove nekdo dol trgal«, poklical policijo. Janez Š. je policistom pozneje dejal, da je pogledal skozi okno in videl nekoga, ki je tekel proti bližnjemu parkirišču, odprl vrata avtomobila in vanj nekaj vrgel, nato pa stekel naprej. Ni bil povsem prepričan, toda zdelo se mu je, da je temu človeku sledil še nekdo. Avto je pozneje pokazal policistom, ki so prihiteli na kraj kaznivega dejanja. Na sodišču je na izrecno vprašanje zagovornika Marka Makuca potrdil, da je lahko povsem prepričan le, da je videl eno osebo, a je ne bi znal opisati, saj je šlo le za senco.

Kot smo poročali, je bilo v osebnem vozilu lancia zeta več kosov vlomilske opreme, macola, lomilka ali »pajser« in podobni predmeti, poleg tega pa več stvari, na katerih so strokovnjaki forenzičnega laboratorija odkrili dve biološki sledi. Na volanskem obroču in prestavni ročici so našli biološko sled Potočnika, ki je na škatlici cigaret pustil tudi prstni odtis, medtem ko je bila v notranjosti vrtne rokavice in na najlonski nogavici biološka sled, ki po mnenju forenzikov pripada enemu od bratov Eljezi ali pa kar obema, saj gre za enojajčna dvojčka, za katere velja, da imajo enake STR-profile oziroma ponavljajoče se dele DNK. Potočnik je sicer že septembra krivdo priznal, izrekli so mu pogojno obsodbo šest mesecev zapora z dveletno preizkusno dobo. Sojenje bodo nadaljevali sredi marca.