Vodna megla – strup za ogenj, ne pa za človeka

Gasilni aparat, ki pri manjših požarih ne dela dodatne škode zaradi delovanja gasilnih snovi.

Objavljeno
18. september 2013 09.35
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Ig – Slabega pol leta za tem, ko so v Nemčiji patentirali nov gasilni aparat na vodno meglo, so to novost predstavili tudi v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu pri Ljubljani. »To je nov trend v Evropi,« pravi Jürgen Hilberath, predstavnik koncerna Tyco, o novem univerzalnem gasilnem aparatu.

S kratko predstavitvijo ter konkretnim gašenjem različnih materialov in snovi so predstavniki podjetja Tyco, ki v Nemčiji na leto naredi milijon gasilnih aparatov, predstavili novo gasilno napravo. K razvoju so jih napeljale dosedanje izkušnje oziroma težave pri gašenju, saj veliko škode ne nastane zaradi požara, ampak delovanja gasilnih snovi. Pa tudi pri gašenju z gasilnimi aparati s prahom, ki se jih sicer uporablja tudi v zaprtih prostorih, je zaradi prahu oziroma dima, ki je v zraku, težko najti izhod iz prostora. Prah se ne poleže 20 minut, ljudje pa izgubijo orientacijo.

Zato so v koncernu, ki ima samo v Evropi okoli 200 milijonov dolarjev prometa, razvili nov gasilni aparat, ki se manj dimi in obenem dobro pogasi različne vrste ognja. Nastal je univerzalni gasilni aparat, s katerim lahko gasijo tudi goreče ljudi, saj vodna megla ne poškoduje človeka, tudi če ga gasijo pet centimetrov od obraza. S tem gasilnim aparatom v zaprtem prostoru ne nastaja prah oziroma dim, ki bi onemogočal vidljivost, obenem pa na stvareh, ki jih gasi, ne povzroča dodatne škode. »Lahko bi gasili umetniške slike, pa se ne bi mešale barve ali kako drugače poškodovale slike,« pravi Jürgen Hilberath.

Podobno velja za gašenje elektronskih naprav. Gasilni aparat na prah te naprave uniči, z novim gasilnim aparatom, ki ima sposobnosti označene z gasilskimi oznakami 13A, 21B in 40F, pa ostanejo nepoškodovane in jih je še vedno mogoče uporabljati.

Gasilni aparat na vodno meglo deluje na podlagi šestih litrov vode, ima pa tudi slabe strani: gašenje traja dlje kot z drugimi gasilnimi aparati. Vendar je aparat univerzalen in ni ustvarjen le za gašenje trdih snovi, dodajajo ustvarjalci te naprave. Gasi tudi tekoče snovi, kot so maščobe in olja. »Z izbiro tega gasilnega aparata se zmanjša tveganje, da smo za gašenje izbrali napačen gasilni aparat,« so opozorili na predstavitvi.

Gasilnik ima relativno dolg čas gašenja, 60 sekund, 25-letno življenjsko dobo in je primeren tako za manjše kuhinje, vrtce, pisarne, avto. V kratkem času, odkar je na trgu, so ga sprejeli v Airbusu in tudi Volkswagnu, vendar v Tycu predvidevajo, da bo potrebno leto ali dve, da se jim bo uspelo prebiti na tem precej konservativnem trgu.