Voduškova zaradi smrti hčere v zapor

Mariborsko sodišče je Janeza in Darinko Vodušek zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb in smrti iz malomarnosti njune dveinpolletne hčerke hčerke Martine obtožilo na osem in pol ter tri leta zapora.

Objavljeno
28. september 2009 16.40
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Maribor - Mariborsko sodišče je danes izreklo obsodilno sodbo Janezu in Darinki Vodušek, ki ju je obtožnica bremenila krivde za smrt njune še ne dveinpolletne hčerke Martine. Sodnica Andreja Lukeš je prvoobtoženi za povzročitev smrti iz malomarnosti in hude telesne poškodbe prisodila osem let in pol zapora, njenemu možu pa tri leta za malomarno ravnanje.

 

Sodišče je tako v celoti sledilo mnenju tožilstva, ki je menilo, da so številna izvedenska mnenja dokazala, da obtoženka s hčerko, ki je sicer imela zdravstvene težave vse od zapletov pri rojstvu, ni ravnala kot bi morala in da je bila tudi po besedah drugih prič večkrat zanemarjena. Mala Martina je umrla zaradi odpovedi srca, kar naj bi bila posledica slabega ravnanja, pa tudi številnih telesnih poškodb in podhranjenosti. Zanemarjanje je obtožnica očitala tudi Janezu Vodušku, ki ni poskrbel za hčer s tem, da bi zaustavil ravnanje svoje žene in poskrbel za zdravniško pomoč otroku.

 

Predsednica senata Andreja Lukeš je ob izreku sodbe, ki jo je Voduškova večkrat prekinjala z glasnim zatrjevanjem, da ni kriva za nobeno od obtožb, pojasnila, da je tožilka Saška Žontar sicer glede na težo kaznivega dejanja, ki se je zgodilo celo znotraj družine nad nedolžnim otrokom, zahtevala, da se materi izreče najvišja možna kazen brez upoštevanja olajševalnih okoliščin. Tako je tožilstvo za njo zahtevalo po pet let zapora za vsako od očitanih kaznivih dejanj, sodišče pa se je zaradi njene nekaznovanosti v preteklosti in dveh mladoletnih otrok odločilo za le nekaj nižji kazni po štiri leta in pol zapora, kar je združilo v enotno kazen osmih let in pol zapora. Pri Janezu Vodušku so ob tem upoštevali tudi njegovo resno zdravstveno stanje.

 

Medtem ko je bila tožilka z izrečeno kaznijo zadovoljna in se bo o morebitni pritožbi še odločala, pa je bila bolj presenečena obramba. Kot je dejal odvetnik prvoobtožene Božidar Pajenk, ga ni toliko presenetila obsodilna sodba, kot predvsem izrazito previsoka kazen. Po njegovih besedah so sodbo in kazen odločili izvedenci, ni pa povsem prepričan, da je bilo zares dovolj dokazov za krivdo Voduškove, zato bodo zagotovo vložili pritožbo.

 

Sojenje zakoncema Vodušek zaradi smrti njune takrat še ne dveinpolletne hčerke Martine je trajalo več kot tri leta. Obtožnica je bila prvič prebrana konec aprila 2006, Darinki Vodušek pa je očitala, da je v času od 1. januarja 2003 do dekličine smrti 5. maja 2003 z večkratnimi udarci povzročila številne zlome, od stegnenice, reber do nadlahti, izbite zobe in številne udarnine po telesu. Otroku naj nato ne bi bila priskrbela ustrezne zdravniške pomoči, zaradi poškodb pa je nastalo gnojno vnetje, kar je skupaj z malokrvnostjo in splošno oslabelostjo deklice povzročilo njeno smrt.