Vprašanja brez odgovorov

Mineva leto dni od tragičnih dogodkov pred diskoteko Lipa, kjer je množica čakajočih na vstop do smrti poteptala tri mladoletna dekleta.

Objavljeno
22. december 2006 07.00
Ljubljana – Jutri bo minilo leto dni, odkar je množica pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah do smrti poteptala 15-letno Katarino Jeras Lajh in 17-letno Natalijo Bencan, v bolnišnici pa je po nekaj dneh za posledicami poškodb umrla 17-letna Anja Mršič. A obletnica tragedije še ni prinesla odgovorov na vprašanja, ki si jih zastavljajo pretreseni svojci žrtev.

Svojci umrlih deklet so se šele pred kratkim sestali s tremi ministri in ti so priznali, da so odpovedale inšpekcijske službe. Starši, ki so predolgo čakali na takšen odziv, so med bolečim čakanjem vložili civilno tožbo zoper sedmerico, o kateri mislijo, da je odgovorna za tragedijo.

Lipa je zaprla vrata, preiskava zoper lastnika Roberta Tomaža Zavašnika še ni končana, na ljubljanskem okrajnem sodišču pa smo preverjali, kaj se je zgodilo z množico plačilnih nalogov oziroma odločb o prekrških, ki so jih prekrškovni organi lani in letos vložili zoper Zavašnika in njegovo podjetje ROTO. Na sodišču so zaradi zahtev za sodno varstvo zoper podjetje vodili 65 postopkov, zoper Zavašnika pa 79. V precej primerih je bil postopek ustavljen, saj je sodišče ugotovilo, da ne gre za prekršek. Zaradi prekrškov zakona o gostinstvu pa je sodišče med drugim podjetju izreklo deset milijonov tolarjev globe in dobrega 1,1 milijona povprečnine, Zavašniku pa pol milijona tolarjev globe in 395.000 tolarjev povprečnine.

Več preberite v petkovi tiskani izdaji Dela