Vrhnika: požar v tovarni Kemis pod nadzorom

Civilna zaščita prebivalcem odsvetuje zadrževanje zunaj. V gašenju sodelovalo 323 oseb. Vzrok požara še ni znan.

Objavljeno
16. maj 2017 09.21
Š. P., STA, Ma. F., Be. B., Jure Predanič, Janez Petkovšek
Š. P., STA, Ma. F., Be. B., Jure Predanič, Janez Petkovšek

Vrhnika − Požar, ki je v ponedeljek zvečer izbruhnil v tovarni Kemis na Vrhniki, je gasilcem ponoči uspelo lokalizirati in je pod nadzorom. Še vedno pa velja poziv civilne zaščite okoliškim prebivalcem, naj omejijo gibanje na prostem in se zadržujejo v zaprtih prostorih.

Vzrok požara še ni znan, kriminalisti so še vedno na terenu. Po doslej znanih podatkih je zagorelo v delu, kjer se zbirajo odpadki. Pristojne službe so s postavitvijo zajezitve v okolici tovarne Kemis sicer preprečile večje iztekanje onesnaženja v Ljubljanico, je na novinarski konferenci pojasnil Peter Rodič iz Civilne zaščite Vrhnika.

Pristojni, ki so predstavili potek odstranjevanja posledic požara, so popoldne pojasnili, da prebivalci doslej niso prijavili težav zaradi požara, zato jih tudi v prihodnje ne pričakujejo. Tako so preventivne ukrepe nekoliko zmanjšali.

Kot so pristojni pojasnili na današnji novinarski konferenci, razsežnost nesreče še ugotavljajo. Čakajo na analizo državne enote ELME, ki bo ocenila ogroženost okolice in predvsem vode v bližini, je pojasnil poveljnik štaba Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh.

Foto: Robert Schmitzer/Slovenske novice

Državna enota ELME je na kraj dogodka prispela nekaj po 7. uri zjutraj in pričela z vzorčenjem. »Prvi izmerjeni rezultati vode v potoku v neposredni bližini podjetja kažejo na manjše onesnaženje in prisotnost nekaterih kemikalij, vendar pa je širjenje uspešno omejeno s pivniki,« je pojasnil Razdrh in dodal, da bodo uradni rezultati znani tekom dneva.

V gašenju požaru, ki je izbruhnil zvečer malo pred 20. uro, je po trditvah Civilne zaščite Vrhnika do njegove lokalizacije sodelovalo 323 oseb. Med njimi so bili gasilci iz Vrhnike, Logatca, Cerknice, Brezovice, Ljubljane in Kranja, enote nujne medicinske pomoči, policisti, štab civilne zaščite in predstavniki Rdečega križa.

Porabili so 950 kubičnih metrov vode, 500 litrov penila in 70 litrov sredstev za dekontaminacijo.


Foto: Leon Novak/Facebook

Nekaj po polnoči je bil požar pod nadzorom, na kraju dogodka je vse do jutra vztrajala požarna straža. V Civilni zaščiti Vrhnika so pojasnili, da je šlo za zahtevno gašenje zaradi velike količine vnetljivih snovi in visokih temperatur, zaradi česar je prišlo tudi do eksplozij.

Čeprav so požar uspešno obvladali, je trenutno na samem kraju dogodka še vedno več deset gasilcev, ki »hladijo lokalna žarišča, ki se še prebujajo«, je pojasnil Razdrh.


Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Zaradi požara je bilo evakuiranih 11 prebivalcev dveh okoliških hiš.

Direktor Kemisa Emil Nanut je pojasnil, da je zagorelo v delu tovarne, kjer skladiščijo trdne odpadke, kot so embalaže nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, spreji, laki in barve. O oceni škode ni želel govoriti, je pa zagotovil, da bo Kemis po tem, ko bodo po kriminalistični preiskavi ugotovili, kaj je treba obnoviti, lahko naprej normalno deloval. Podjetje Kemis, ki deluje že 30 let, danes zaposluje 43 ljudi.

V intervenciji nihče ni bil resneje poškodovan. Kot je dejala predstavnica štaba za nujno medicinsko pomoč ZD Vrhnika Špela Rot, so aktivirali več ekip in pri avtocentru Bajs vzpostavili varno območje z osnovno primarno triažo. »Tam je bilo dekontaminiranih in pregledanih 39 gasilcev, nato pa smo na varnem območju oskrbeli še 73 gasilcev,« je dodala. Le dva sta se lažje poškodovala, eden od njiju je še v zdravniški oskrbi zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Zaradi vozil gasilcev in policije v okolici objekta je trenutno nemogoč dostop do vrhniškega zbirnega centra ter vrhniške komunale. Kljub temu odvoz smeti za zdaj menda poteka po ustaljenem urniku.

Vplive na okolje preverjajo

Iz štaba CZ Vrhnika so sporočili, da redno spremljajo morebiten vpliv požara v podjetju Kemis na okolico. Preventivno so bile zato aktivirane pristojne strokovne službe, katerih naloga je bila analiza morebitnega vpliva na okolje (stanje vode, zemljine in ozračja). Na kraj požara je denimo že zjutraj prišla Državna enota ekološkega laboratorija z mobilno enoto (Elme) in takoj začela vzorčiti. »Prvi izmerjeni rezultati vode v potoku v neposredni bližini podjetja kažejo na manjše onesnaženje in prisotnost nekaterih kemikalij, vendar pa je širjenje uspešno omejeno s pivniki,« je povedal Viktor Razdrih.

Preventivno so krajanom odsvetovali dolgotrajnejše aktivnosti na prostem. Šole in vrtci so sicer delovali nemoteno, vendar so jim priporočili, naj omejijo zunanje aktivnosti. Voda iz vodovodnega omrežja je pitna, medtem ko je prekuhavanje priporočljivo za podtalnice oziroma vodo iz vodnjakov, pomembno pa je tudi oprati vrtne izdelke, so svetovali prebivalcem. Ob tem so pojasnili, da preventivni ukrepi veljajo do preklica.


Snovi, ki nastanejo pri požaru lahko škodljivo vplivajo na zdravje. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Razdrih je na tiskovni konferenci sicer povedal še, da razsežnost nesreče še ugotavljajo. Kemikalije so bile v zraku po njegovih besedah prisotne na ožjem območju, medtem ko je bilo širše območje onesnaženo predvsem zaradi dima, ki je nastal ob izgorevanju. Pojasnil je še, da je šlo zaradi velike količine vnetljivih snovi in visokih temperatur ter eksplozij za zahtevno gašenje. O tem, kakšne snovi so gorele, je spregovoril direktor Kemisa Emil Nanut. Po njegovih besedah so v delu tovarne, kjer je zagorelo, skladiščili trdne odpadke, embalaže nevarnih snovi, olja, odpadne barve, zdravila, baterije, sijalke, spreji, lake in barve. Nanut ni hotel ugibati, kakšna je škoda, vendar je za medije pojasnil, da je bila višina investicije v obrat osem milijonov evrov, večina objekta pa je menda uničena. Ob tem je zagotovil, da bo podjetje preživelo požar in lahko naprej normalno delovalo.

Pogin rib s seznama ogroženih vrst

A včeraj so se že oglasili ribiči, ki opozarjajo, da je gojitveni potok Tojnica, ki teče le pet metrov stran od Kemisovega obrata, na kilometer dolgem odseku do izliva v Ljubljanico, mrtva reka. Vladimir Mikec, predsednik Ribiške družine Vrhnika, ki upravlja vodotoke v tej občini, je za Delo povedal, da sta skupaj z ribiškim čuvajem včeraj dopoldne po nesreči odšla preverjat stanje v potoku. Ugotovila sta, da so gasilci na 10 do 20 metrih razdalje zaporedno sicer postavili več pivnikov in da so ujeli precej plavajočih delcev, ki jih je med eksplozijami sodov in gašenjem v Kemisu prineslo v potok, hkrati pa tudi, da je del teh napol ali v celoti zgorelih snovi v vodi topen.

V enem rokavu sta med vejami opazila tudi poginule ribe (piškurje, kleniče, polkilske klene in celo nekaj nežic, rib z rdečega seznama ogroženih ribjih vrst), prav tako pa ugotovila, da so poginili vsi vodni črvi in drugi vodni organizmi, s katerimi se ribe prehranjujejo. Ko sta se vračala, da bi ribe pobrala in jih imela kot dokaz za poznejše preiskave oziroma iskanje vzrokov njihovega pogina ter prijavo škode, pa jih ni bilo več. Sumita, da so jih odstranili v rumene kombinezone oblečeni delavci Kemisa, ki sta jih srečala ob obhodu. In upata, da ne bodo kar izginile, temveč da so jih predali preiskovalnim organom. Mikec je povedal še, da je zaradi ugotovitev takoj izdal prepoved nadaljnjega ribolova v Ljubljanici na svojem območju, odsvetuje pa tudi uživanje mesa ujetih rib do preklica. Še sploh, ker so se gosti oblaki dima, polni nevarnih snovi, širili po širši okolici Vrhnike. Vse, kar je padlo na tla, pa bi lahko s padavinami prineslo v Ljubljanico in njene pritoke. Občini in državi pa bo predlagal tudi, naj poskrbita za odstranitev onesnažene zemljine okoli potoka Tojnica, da ne bi prihajalo do novih poginov rib še mesece po nesreči po vsakem večjem nalivu. V RD Barje, ki upravlja Ljubljanico s pritoki na območju Ljubljanskega barja vse od mostu pri Podpeči do zapornic sredi Ljubljane, bodo stanje za zdaj le opazovali, po dnevu ali dveh pa odvzeli vzorce vode in jih dali v analizo. Če bodo neustrezni, bodo prepovedali ribolov in odsvetovali uživanje ribjega mesa. V Ljubljanici, ki ima na srečo visok pretok vode, za zdaj pogina rib še niso zaznali.

Najbolj ogroženi ljudje z boleznimi dihal

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so za STA povedali, da prebivalcem svetujejo, naj upoštevajo navodila in se izogibajo prizadetih območij, dokler pristojni ne sporočijo, da je gibanje spet varno. Če je v okolici pogorišča še vedno izrazit vonj, smrad po požaru, priporočajo zadrževanje zunaj območja ali v zaprtih prostorih. Poudarjajo pa, da je zadrževanje v zaprtih prostorih začasna rešitev, saj se koncentracije onesnaževal v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj.

Bolniki s kroničnimi boleznimi dihal imajo ob povišanih vrednost delcev PM10 težji potek bolezni in več simptomov, zato naj se izogibajo dejavnostim na prostem v bližini pogorišča vrhniškega Kemisa, svetuje Peter Otorepec z inštituta.

Vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal lahko povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznice, ki ima za posledico solzenje oči in izcedek iz nosa, kašljanje in oteženo dihanje. Težave bolnikov z obstoječimi akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal, kot sta na primer astma ali kronična obstruktivna pljučna bolezen, se lahko povečajo. Stanje bolezni se lahko poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, poveča se tudi možnost za nastanek srčne kapi. Kot opozarjajo na NIJZ, so še posebej ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi dihal ter sladkorni bolniki.

Strokovnjaki NIJZ ljudem priporočajo, da s sajami in drugače onesnažene vrtnine in kmetijske pridelke, ki bi glede na razvoj že bili primerni za uporabo, raje zavržejo. Pričakujejo namreč, da so saje mastne in zato učinkovito pranje ni možno.

***

Kemis je družba, ki se ukvarja z zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst odpadkov. Direktor Kemisa Emil Nanut je za Odmeve na Televiziji Slovenija povedal, da imajo v skladišču okoli 1500 ton različnih vrst nevarnih odpadkov, kot so odpadna olja, laki, topila, barve in zdravila.

Podjetje Kemis ima sicer pridobljeno okoljevarstveno dovoljenje, v skladu s katerim odvajajo odpadne in padavinske vode. Vendar v njem, kot so navedli na ministrstvu za okolje, niso določeni pogoji požarnega varstva.