Vrhovno sodišče razveljavilo pravnomočno obsodbo Kanglerja

Ugotovili so »absolutno bistveno kršitev« zakona o kazenskem postopku. Zadevo v primeru Ježovita vrnili na prvostopenjsko sodišče.

Objavljeno
01. avgust 2014 08.59
Posodobljeno
01. avgust 2014 08.59
Franc Kangler prihaja na sejo DS, na kateri bodo med drugim obravnavali obvestilo o začetku kazenskega postopka zoper njega v Ljubljani, 17.aprila 2013.
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Vrhovno sodišče je razveljavilo sodbo, na podlagi katere bi moral bivši mariborski župan Franc Kangler zaradi dodelitve službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježoviti za sedem mesecev v zapor. Razlog je precejšen dvom o resničnosti odločilnih dejstev. Kanglerju bodo zato sodili znova.

Vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa je zapisal, da je vrhovno sodišče v izpodbijani sodbi ugotovilo bistvene kršitve nekaterih členov zakona o kazenskem postopku in kazenskega zakonika. Sprejelo je stališče, je pojasnil Šketa, da je treba kaznivo dejanje pravno opredeliti le kot kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja. Kanglerju je tožilstvo naprtilo kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, vendar vrhovno sodišče znakov tega kaznivega dejanja ni zaznalo, je razbrati iz pojasnila Škete. To je za Kanglerja velika zmaga, saj, kot je zapisal Šketa, v ponovljenem postopku ne bo možno kot dokaz uporabiti posnetkov prestreženih telefonskih pogovorov.

Prav ti pogovori, ki da po prepričanju tožilstva dokazujejo Kanglerjev vpliv na zaposlene na občini in to, da je bil seznanjen z vsebino posameznih pomembnih in potencialno spornih odločitev tudi, ko dokumentov ni sam podpisal, so bili namreč eno glavnih orožij tožilca Borisa Marčiča. Neposredne zveze z dodelitvijo razkošnega službenega stanovanja resda niso imeli, je pa želel tožilec z njimi dokazati način Kanglerjevega delovanja.

Poziv za spletno komentiranje

Bivši župan je namreč svoje najožje sodelavce v teh pogovorih nagovarjal, naj sodelujejo kot spletni komentatorji pod članki na spletni strani Večera. Vodja Kanglerjevega kabineta Duška Jurenec je, denimo, tedanji direktorici mestne uprave Milici Simonič Steiner dejala: »Žgejo ga v Večeru. Rekel je, da bi od doma komentirali ta članek.«

Po besedah Škete so vrhovni sodniki sodišču prve stopnje v ponovljenem postopku naložili, naj podrobneje in prepričljivo obrazloži razloge za dokazne zaključke in se bolj poglobljeno opredeli do zagovora obsojenca, da ta ni vedel, da Karin Ježovita ne izpolnjuje predpisanih pogojev za dodelitev službenega stanovanja. Kot je znano, je Ježoviti vrata razkošnega stanovanja za 400 evrov mesečne najemnine odprlo ponarejeno potrdilo Društva invalidov Maribor, za kar ji je sodišče izreklo pogojno kazen petih mesecev s preizkusno dobo enega leta ter 5000 evrov denarne kazni.

Sodbe še niso prejeli

Kangler se na naš klic za komentar odločitve vrhovnega sodišča ni odzval, njegov zagovornik Marko Bošnjak pa je povedal, da sodbe do danes še ni prejel. »Neuradno smo slišali, da je odločitev vročena tožilcu. Ne razumemo razlogov, zakaj sodišče tega ne vroča nam, zagovornikom. Pričakujemo, da bomo sodbo prejeli čimprej.«

Kanglerju, ki ima menda psihične težave, se torej nekaj časa ne bo treba ubadati z mislijo, kako se izogniti zaporni kazni. Sodišče namreč njegovemu predlogu za alternativno prestajanje kazni v začetku julija ni ugodilo. Okrajni sodnik Boštjan Polegek (isti sodnik je Kanglerja obsodil na sedem mesecev zapora) je prošnjo med drugim zavrnil z razlago, da je šlo za premišljeno dejanje, ki je v smislu razvoja družbe izrazito škodljivo.