Vrhovno sodišče ugodilo Janši v zadevi KPK

Sodbo upravnega sodišča je razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v nov postopek.

Objavljeno
11. junij 2014 20.52
Začetek postopka na Višjem sodišču v zadevi Patria - Janez Janša 19.marca 2014
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Vrhovno sodišče je ugodilo pritožbi predsednika SDS Janeza Janše, ki jo je vložil po tem, ko je upravno sodišče zavrnilo njegovo tožbo zoper poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi posega v človekove pravice in temeljne svoboščine. Sodbo upravnega sodišča je razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v nov postopek.

Po presoji vrhovnega sodišča se prvostopenjsko sodišče v izpodbijani sodbi do ključnih tožbenih navedb konkretno ni opredelilo, njegova pavšalna ocena, da je bil ves postopek pravilen in da zato do kršitve tožnikovih ustavnih pravic ni prišlo, pa ne ustreza standardu obrazložene sodne odločbe.

Kot so na vrhovnem sodišču zapisali v sodbi, v obravnavanem primeru ni sporno to, ali je KPK pristojna za vodenje postopka nadzora nad premoženjskim stanjem funkcionarjev, temveč ali je KPK z izdajo zaključnega poročila delovala v skladu s svojimi pristojnostmi in pooblastili iz zakonodaje ter ali sta opravljen nadzor in izdan akt v skladu z zakonskimi določbami.

Do tega, ali in v katerih določbah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ima KPK pooblastilo, da sprejme, izda in objavi zaključno poročilo v obliki, z vsebino, na način ter po postopku, kot je to storila v tem primeru, kar je bistvo tožbe, pa se sodišče prve stopnje v izpodbijani sodbi ni opredelilo, temveč je na podlagi pavšalne ocene, da je bilo vse v skladu s 45. členom omenjenega zakona, tožbo zavrnilo kot neutemeljeno, pojasnjujejo v sodbi vrhovnega sodišča.

Podobno odločitev je sicer upravno sodišče sprejelo tudi v tožbi predsednika PS Zorana Jankovića zaradi istega poročila KPK. KPK je v tem poročilu o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank, objavljenem 8. januarja lani, pri Janši in Jankoviću ugotovila kršitve protikorupcijske zakonodaje. Prav to poročilo je sprožilo vladno krizo in razpad Janševe koalicije. Nazadnje je DZ Janši izglasoval konstruktivno nezaupnico ter za predsednico vlade imenoval Alenko Bratušek. Janković, sicer tudi ljubljanski župan, se je zaradi tega za nekaj časa umaknil z vrha PS.

Na sodbo se je v pogovoru za Radio Ognjišče že odzval tudi Janša, ki je dejal, da» sodba neposredno problematizira način, preko katerega je KPK svoje ugotovitve sporočila v javnost.« Dodal je, da je »sodba velika klofuta KPK in vsem tistim, ki so na podlagi tega sprejemali odločitve. Posledice pa so nepopravljive. Zaradi tega sta padli dve vladi.«