Vsak pešec naj bo viden, a tudi previden

Preventivna akcija »pešec« je odgovor na številne lanske nesreče, ki so prometno varnost pahnile krepko navzdol. Vsaj kar se tiče najbolj ranljive kategorije prometnih udeležecev.

Objavljeno
10. oktober 2009 00.15
Med pešci sta najbolj izpostavljeni dve kategoriji, in sicer starejši od 64 let ter otroci do 14. leta starosti
Ksaver Dolenc
Ksaver Dolenc
Ljubljana - Preventivna akcija »pešec« je odgovor na številne lanske nesreče, ki so prometno varnost pahnile krepko navzdol. Vsaj kar se tiče najbolj ranljive kategorije prometnih udeležecev. Tja do leta 2007 je število nesreč z udeležbo pešcev vztrajno padalo in takrat smo bili (glede na njihovo varnost), med prometno najbolj varnimi državami v Evropi. Naslednje leto se je vse postavilo na glavo in smo po številu žrtev med pešci padli na rep med prometno slabo razvite države nekdanjega vzhodnega bloka, kjer je vsak tretji smrtno ponesrečeni prav pešec. Tako je bilo slišati uvod na tiskovni konferenci Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, kjer so akcijo predstavili.

Ker se največ tovrstnih nesreč zgodi jeseni (oktober), na začetku zime oziroma decembra in potem še januarja in februarja, ko je dan najkrajši in so tudi vozne razmere razmeroma slabe, so se na direkciji za ceste oziroma svetu za preventivo in varnost odločili, da z odločnimi ukrepi zmanjšajo tako število nesreč s pešci kot tudi njihove posledice. Največ moči bodo svet za preventivo RS oziroma občinski sveti porabili ta mesec in januarja, ko bo akcija »bodi (pre)viden« v polnem zamahu in bodo šli njihovi člani zares med ljudi.

Več v sobotni tiskani izdaji Delo