Vse več spletnih prevar

Lani so na SI-CERT obravnavali 442 prijav spletnih goljufij, kar je za skoraj 100 odstotkov več kot leto poprej.

Objavljeno
08. oktober 2013 15.18
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT je lani obravnaval 442 prijav spletnih goljufij, kar predstavlja skoraj 100 odstotni porast v primerjavi z letom 2011, ko so tovrstnih prijav zabeležili 227. Projekcija za leto 2013 napoveduje še rahel porast, predvidevajo, da se bo število prijav ustavilo pri številki 475. Gole številke razkrivajo neverjetne zgodbe, od nakupa več tisoč evrov vrednega bagra v lažni spletni trgovini, do zlomljenega srca, ko se sanjsko dekle iz Moskve, ki nujno potrebuje denar za vizo, izkaže za prevaranta.

Na SI-CERT izpostavljajo, da spletni uporabniki v Sloveniji večinoma dobro poskrbijo za varnost svojih računalnikov, so pa veliko manj previdni pri t.i. socialnem inženiringu - sporočilu o nagradi, ki naslovnika želi prepričati v klik na povezavo, nakazilo denarja, ali posredovanje osebnih podatkov. V primeru, da uporabnik kaj od omenjenega stori, opozarjajo na SI-CERT, ne pomaga niti še tako napreden antivirusni program.

Vedno več je tudi prijav lažnih spletnih trgovin, ki pa so zgolj kulise z lepimi slikami, za spletno predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Nakup prek tovrstnih trgovin predstavlja veliko tveganje, saj kupec plačanega blaga ne bo prejel, lahko pa pride tudi do zlorabe podatkov kreditne kartice. Kot vedno aktualne se izkažejo lažne spletne trgovine, ki obljubljajo priljubljene blagovne znamke po neverjetno ugodnih cenah, gre pa navadno za ponaredke. Promet z njimi je v Evropski Uniji prepovedan, zato tovrstne pakete na carini zasežejo in uničijo, v nekaterih primerih pa morajo kupci sami poravnati stroške uničenja.

Evropska unija letos prvič organizira vseevropsko kampanjo, s katero želi med državljani spodbuditi ozaveščenost o varnosti na spletu. Slovenija v evropski akciji sodeluje z nacionalnim programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira SI-CERT.