Vsi poškodovani rudarji Premogovnika Velenje v domači oskrbi

V letu 2017 se je v premogovniku zgodilo 86 nezgod lažjega značaja.

Objavljeno
23. marec 2018 11.08
Premogovnik Velenje
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Velenje – Iz celjske bolnišnice so danes v domačo oskrbo odpustili še zadnjega od šestih rudarjev Premogovnika Velenje, ki so bili poškodovani v ponedeljkovem stebrnem udaru, so povedali v premogovniku. Nihče od poškodovanih sicer ni bil v smrtni nevarnosti.

Stebrni udar, ki pomeni hipno sprostitev napetosti v hribini, je nastal pri izdelavi odvozne proge nekaj manj kot 500 metrov pod površino zemlje. Takoj po dogodku je bil obveščen republiški rudarski inšpektor, ki je že obiskal kraj dogodka. Podrobna preiskava vzrokov dogodka še poteka. Ponedeljkov stebrni udar je bil že peti od leta 2010.

Kot so navedli v premogovniku, sta varstvo in zdravje pri delu dva izmed njihovih ključnih strateških ciljev, zato preprečevanju nezgod posvečajo veliko pozornosti. Dolgoročni trendi kažejo, da se število delovnih nesreč v premogovniku vztrajno zmanjšuje. Če so še pred 20 leti imeli več kot tisoč nezgod na leto, se je ta številka v zadnjih letih spustila krepko pod sto. V letu 2017 se je tako zgodilo 86 nezgod lažjega značaja, so zapisali.

Vsako nezgodo obžalujejo in kot zagotavljajo, se s številnimi ukrepi trudijo, da bi jih še zmanjšali.

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) upravi Premogovnika Velenje očita tudi slabšanje razmer v jami. Kot so v četrtek sporočili iz SDRES, poleg sodobne mehanizacije in solidne varnostne politike je treba v prihodnosti več pozornosti nameniti načrtovanju, dinamiki izdelave jamskih objektov in odkopavanju, organizaciji dela in delovnim pogojem.

Uprava premogovnika pa navedbe SDRES zanika in pojasnjuje, da varnemu delu in preprečevanju nezgod vseskozi posvečajo izjemno veliko pozornosti. Letos bodo tako realizirali tudi za približno 19 milijonov evrov investicij v opremo in jamske objekte.