Vsiljivca v ljubljanskem ZOO napadel noj

Mladenič je preplezal ograjo, da bi pobožal žirafo. Opazil ga je noj, ga podrl na tla in obrcal.

Objavljeno
05. september 2013 12.29
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Včeraj popoldne bi se za mlajšega moškega obisk ljubljanskega živalskega vrta skorajda končal tragično, saj je v želji, da bi pobožal žirafo, preplezal ograjo in jarek do živali. V ogradi so se takrat nahajale štiri žirafe in noja, ki se jim sicer še oskrbniki ogibajo, saj so lahko njihove brce smrtno nevarne.

O početju neznanca, za katerega se je pozneje izkazalo, da je bil pod vplivom alkohola in mamil, so obiskovalci obvestili osebje in mladenič se le hitremu posredovanju oskrbnikov živali lahko zahvali, da jo je odnesel brez poškodb.

Robert Prašnikar, eden najbolj izkušenih oskrbnikov živali v ljubljanskem živalskem vrtu, je odhitel do ograde in skozi priprta servisna vrata moškemu, ki je po nogi poskušal pobožati žirafo svetoval, naj čim bolj mirno zapusti živali. Kljub upoštevanju navodil, je vsiljivca v tistem trenutku napadel noj, ga podrl na tla in obrcal.

Da bi pozornost živali preusmeril nase, je Prašnikar vstopil v ogrado in kolegom tako omogočil, da so obiskovalca spravili na varno.

Mladenič je po incidentu kazal znake zmedenosti, zato so pristojni takoj poklicali policiste, ki jim je priznal, da je užival tako droge kot alkohol, zato so ga pridržali.

Strokovna vodja ZOO Ljubljana Barbara Mihelič je pri tem izpostavila, da resnih incidentov do zdaj v živalskem vrtu sicer še ni bilo, je pa izredno veliko primerov, ko ljudje iščejo neposreden stik z živalmi, pri čemer podcenijo moč, inteligenco in sposobnosti živali ter napačno predvidijo njihovo reakcijo.

Obiskovalce zato opozarjajo, naj se držijo napisanih navodil in opozoril, saj živali sicer na videz delujejo mirno, prijazno in udomačeno, vendar le, če se v svojem okolju ne čutijo ogrožene.