Vzel je življenje svojemu očimu

Policisti so v zvezi s smrtjo 61-letnega Dušana Stražišarja prijeli 24-letnika, neuradno pastorka Janeza Žurgo.

Objavljeno
17. december 2015 19.47
Jure Predanič
Jure Predanič
Rakek – Kriminalisti so včeraj ves dan preiskovali sumljivo smrt na Postojnski cesti 3 na Rakeku, kjer so zjutraj našli truplo 61-letnega moškega, po naših podatkih Dušana Stražišarja. Popoldne so nam potrdili, da je pokojni umrl nasilne smrti, v zvezi s tem pa so prijeli 24-letnega moškega, neuradno njegovega pastorka Janeza Žurgo.

Nihče, niti najbližja soseda, včeraj ni ne videl ne slišal nič, kar se je ponoči oziroma zjutraj dogajalo na Postojnski cesti 3 na Rakeku. Sosedje so nam pojasnili, da gre za večstanovanjsko hišo, v kateri v spodnjem nadstropju sama živi ženska – a so takoj dodali, da se je nekaj očitno dogajalo pri Stražišarjevih, kjer živita zakonca Dušan in Gordana.

Policisti in kriminalisti so sicer že dopoldne okoli hiše napeljali policijski trak in tako zavarovali kraj kaznivega dejanja ter se lotili dela. Na kraju so bili tudi forenziki. »Ob 10. uri so na Postojnski cesti na Rakeku v občini Cerknica gasilci PGD Rakek s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski stavbi, v katerem so našli mrtvo osebo,« so o tem, da je bila potrebna tudi pomoč gasilcev, sicer poročali na republiškem centru za obveščanje.

Policija: Preiskujemo sumljivo smrt

Najprej nam na ljubljanski policijski upravi niso mogli potrditi nič več kot to, da preiskujejo sumljivo smrt in da gre za sum »kaznivega dejanja zoper človeka in telo«. Toda med domačini se je že razvedelo, da je pokojni prav Dušan Stražišar. O zakoncih so domačini sicer vedeli povedati le vse najboljše, Dušan je bil očitno med njimi zelo priljubljen. So pa takoj omenili, da je očim Janezu Žurgi, s katerim je bilo v preteklosti že veliko težav. »Ima hude težave z mamili, z njim je imela policija že večkrat opravka,« nam je povedal moški, ki ni želel biti imenovan. Da je »težek džanki«, že obsojen in nekakšen klatež, so povedali še drugi in dodali, da ga dobro poznajo tudi v bližnjih lokalih, kjer je bil večkrat zelo glasen. Vendar česa več o morebitnih medsebojnih sporih, ki bi lahko pripeljali do takšne tragedije, naši sogovorniki niso vedeli.

Sam prijavil kaznivo dejanje

Domneve domačinov, da bi utegnil mladenič biti vpleten v smrt očima, so se kasneje izkazale za pravilne. »Danes nekaj po 9. uri je bila Policijska uprava Ljubljana obveščena o dogodku na območju Rakeka, v katerem je ena oseba umrla. Po ogledu kraja, ki še poteka, in po do zdaj zbranih obvestilih je znano, da je 61-letni moški umrl nasilne smrti. Ogleda kraja sta se udeležili dežurna tožilka in preiskovalna sodnica, ki je ogled tudi prevzela. V povezavi z dogodkom so policisti sicer na območju policijske uprave Koper odvzeli prostost 24-letnemu moškemu. Policisti nadaljujejo preiskavo v zvezi s sumom kaznivega dejanja umora,« nam je popoldne pojasnila tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Nataša Pučko.

Uspelo pa nam je tudi izvedeti, da se je v policijskem pridržanju znašel prav Janez Žurga, pastorek Dušana Stražišarja. Policisti z iskanjem storilca sicer po naših podatkih niso imeli težkega dela, saj je kaznivo dejanje menda prijavil kar sam.

Kaj je bil razlog, da je domnevno vzel življenje očimu, še ni znano. Kot nam je še uspelo izvedeti, kaznivega dejanja ni storil s strelnim orožjem, o čemer so se že pojavljale govorice med domačini. Bolj verjetno je namreč, da je uporabil hladno orožje – tako tudi ni presenetljivo, da nihče od sosedov ni nič slišal.

Za umor je po slovenski zakonodaji predpisana kazen najmanj petnajst let zapora.