Vzgojitelj bo na sojenje počakal v hišnem priporu

Moškemu, ki se je domnevno v ljubljanskem vrtcu neprimerno dotikal deklic, so sprva odredili pripor.

Objavljeno
30. september 2013 21.50
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Vzgojitelj, osumljen zlorabe otrok v enem od ljubljanskih vrtcev, bo, kot kaže, na sojenje kljub vsemu počakal kar doma. Zunajobravnavni senat je po pritožbi obrambe na sklep o priporu tega odpravil in ga nadomestil z milejšim ukrepom – hišnim priporom.

Poročali smo, da je dežurna preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Andreja Sedej Grčar v soboto dopoldne zaradi ponovitvene nevarnosti odredila pripor za 52-letnega vzgojitelja, ki je domnevno v enem od ljubljanskih vrtcev v skupini štiriletnikov zlorabljal otroke. Potem ko ga je policija prijela, so ga v soboto zjutraj pripeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici. Tam se je sprva zapletlo, ker ga zagovornik, ki so mu ga dodelili po uradni dolžnosti, zaradi moralnih zadržkov ni hotel zagovarjati, a mu je nato le ponudil obrambo.

Poročali smo, da je bilo menda žrtev vzgojitelja več, in sicer najmanj pet deklic, starih okrog štiri leta. Sumijo ga, da jih je neprimerno božal po stegnih in drugih delih telesa. Ravnateljico vrtca so domnevno o njegovem početju obvestili njegovi kolegi, zato je poklicala policijo.

Po nam znanih podatkih se je vzgojitelj zagovarjal, da v njegovem ravnanju ni bilo nič spornega, da v njegovih telesnih stikih z deklicami ni bilo nič nenavadnega. A tako kot njegovi kolegi tudi policisti menijo drugače. Potem ko so že prejšnji teden sporočili, da vodijo predkazenski postopek v zvezi s sumi kaznivih dejanj, povezanih s spolno nedotakljivostjo v eni izmed vzgojno-izobraževalnih ustanov na območju PU Ljubljana, in da je bila enemu človeku odvzeta prostost, so očitno zbrali dovolj dokazov za utemeljen sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, in ga v soboto privedli k preiskovalni sodnici.

Da se bo na sklep o priporu pritožil, je že v soboto napovedal zagovornik 52-letnega vzgojitelja, včeraj pa je o pritožbi že odločil zunajobravnavni senat, ki se je očitno strinjal, da pogoji za pripor niso izpolnjeni. Vzgojitelj, ki je bil takoj po dogodku suspendiran, bo tako na sojenje počakal v hišnem priporu.