Z antistresnim programom osvobojeni denarja

Špeli Peternel iz sekte Happy, happy je astronomske vsote nakazal tudi Tomaž Završnik, lastnik trgovin Tomas sport.

Objavljeno
15. december 2015 17.10
SLO., LJ., SOJENJE ZOPER OBD. PETERNEL SPELA IN SOOBD., 15.12.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Na sodišču včeraj niso dočakali Špele Peternel, vodje sekte Happy, happy, ki naj bi več ljudi spretno ogoljufala za skoraj 1,8 milijona evrov – tako trdi tožilstvo, ki ji očita več kaznivih dejanj poslovne goljufije in pranje denarja. Ustanoviteljica podjetja Sina 5, »centra za sprostitev in kvalitetno življenje«, naj bi namreč zbolela.

Da je Špela Peternel poslala le potrdilo, da je bila prejšnji petek, 11. decembra, na kontrolnem pregledu v Zagrebu, in mora zdravniško dokumentacijo, iz katere bo razvidno, zakaj ne more na sodišče, še prinesti, je na ljubljanskem okrožnem sodišču včeraj povedala sodnica Jasmina Javornik. Predvčerajšnjim je Peternelova namreč prosila, naj sodišče predobravnavni narok, razpisan za včeraj, prestavi. Več o zdravstvenem stanju Peternelove ni vedel povedati niti njen zagovornik Ismet Mahmuljin. Sodnica je narok nato prestavila na 8. januar.

O Peternelovi in njenih nenavadnih metodah zagotavljanja »fenomenalnih življenjskih rezultatov« z energetskimi treningi smo sicer že večkrat pisali. Zoper njo teče več tožb, v katerih oškodovanci, ki so namesto fenomenalnih rezultatov in dobičkov ostali s prazno denarnico, terjajo nazaj svoje vložke v različne projekte. Kot oškodovanci so tudi v kazenskem postopku zoper njo vložili več premoženjskopravnih zahtevkov. Janez Egart tako zahteva 100.000 evrov, kolikor ji je nakazal za delež v njenem podjetju, čeprav posla nato nista izpeljala, Igor Dolinar in Tadeja Grmek prav tako skupaj 100.000 evrov – denar sta ji nakazala kot test zaupanja za sodelovanje v posebni skupini oziroma projektu, ki naj bi v treh mesecih prinesel velike dobičke, Tamara Dolamič 25.000 evrov za sodelovanje v istem projektu, Janja Petrič pa 60.000 evrov za neki drug projekt, čeprav je v njenem primeru tožilstvo škodo ocenilo na 40.000 evrov. V skupini oziroma sekti, ki se je je prijelo ime Happy, happy (srečen, srečen, op. p.), so članom po njihovih besedah sicer med drugim svetovali, naj pozitivno mislijo in čim pogosteje ponavljajo besedi happy, happy.

Natančna in prepričljiva predstavitev

Sodeč po obtožnici, pod katero se je podpisala tožilka Petra Vugrinec, pa je Peternelovi uspel veliki met, ko je v »posel« prek Egarta pritegnila še Tomaža Završnika, večinskega lastnika družbe Tomas sport2, ki v verigi trgovin Tomas sport prodaja športno opremo.

Začelo se je, ko je Peternelova skupini ljudi, v kateri je bil poleg Mateje Tunjić, Zdravka Logarja in Mateje Logar tudi Egart, predstavila načrt »projekta globalnega razvoja, vpeljave in trženja antistresnega programa«, ki ga je izvajala njena družba Sina 5. Projekt, vreden več milijonov evrov, naj bi po njenih zagotovilih prinesel velike dobičke. Peternelovi je skupina, ki je tudi uporabljala njene »storitve«, povsem zaupala in tako so ustanovili družbo EMRS, energetsko motivacijski relaksacijski spa, d. o. o., in vanjo vložili svoj denar. EMRS je Sini 5 konec leta 2010 nakazal skupaj 300.000 evrov, ki naj bi jih porabili za izobraževanje dvanajsterice izvajalcev antistresnega programa.

Vendar iz tega ni bilo nič. Peternelova je namreč odpotovala v tujino in z njimi prekinila vse stike. Ko jim jo je februarja 2011 uspelo kontaktirati in jo pozvali, naj izpolni, kar je bilo dogovorjeno, pa jih je nekako prepričala, naj svoj denar raje vložijo v neki drug projekt njenega podjetja, in sicer v franšizni sistem energetskih spa centrov Enyspa – projekt v skupni vrednosti 10 milijonov evrov je po njenih izračunih zagotavljal 409,3-odstotno donosnost. Po natančni in prepričljivi predstavitvi vsebinske in finančne konstrukcije projekta, po kateri bi EMRS prispeval milijon evrov (v to bi se štelo že vplačanih 300 tisočakov), še milijon njeno podjetje Sina 5, je Peternelova projekt, ki bi ga vodil Egart, predstavila tudi Tomažu Završniku. Ta je bil namreč prav tako uporabnik njenih storitev. Potem ko sta Završnik in Egart projekt predstavila direktorju družbe Tomas sport2 Romanu Čopetu in mu pokazala brošuro The Eny Spa Franchise, je družba Tomas sport2 s pol milijona evrov dokapitalizirala EMRS. Vplačala je še dodatnih 200.000 evrov, maja 2011 pa so sklenili pogodbo, po kateri bi Sina 5 morala razviti koncept velnes storitev in ga prenesti na EMRS.

A je Peternelova spet izginila v neznano. Ko se je vrnila, je Egart zahteval natančno poročilo o opravljenih storitvah, vendar ga je odpravila z izgovorom, da potrebuje več časa. Hkrati mu je predlagala sklenitev aneksa, po katerem bi EMRS postal ekskluzivni lastnik izdelka, imenovanega Space Chapel, ki naj bi stal 35.000 evrov, zanj pa je imela že od 40 do 70 kupcev – do oktobra 2011 so na račun Sine 5 tako nakazali še 500.000 evrov. Toda nato so sledili le še izgovor za izgovorom.

Peternelovi sicer tožilstvo očita pet kaznivih dejanj poslovne goljufije in pranje denarja. Obtožnica je bila vložena tudi zoper pravno osebo Sina 5, prek katere je storila očitana dejanja.