Z biljardno kroglo mu je zdrobil lobanjo

Borutu Šebeniku sodijo, ker je Edina Velića udaril in mu povzročil hude poškodbe.

Objavljeno
24. september 2013 17.41
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Septembra lani je bil Edin Velić pred zabaviščnim centrom Arena v ljubljanskem BTC udeležen v pretepu, ki se je zanj slabo končal. V glavo ga je z biljardno kroglo zadel Borut Šebenik, zaradi česar mu zdaj sodijo zaradi posebno hude telesne poškodbe. Šebenik trdi, da se je le branil.

Denis Č., ki je bil na sodišču včeraj zaslišan kot priča, je tistega večera kot natakar pospravljal vrt lokala pri zabaviščnem centru Arena septembra lani, ko je iz notranjosti zabaviščnega centra prišlo šest ljudi, in sicer dve skupini po tri, ki sta se med seboj prepirali. Eden je ostal tam, drugi pa so šli na parkirišče. »Poznal jih nisem. Slišal sem besede: 'Ali gremo na parking,' in tam so se pač stepli. Nisem se hotel vmešavati, videl sem le delček pretepa. Mislim, da je obtoženec napadel oškodovanca, nisem pa videl, kdo je začel pretep,« je povedal Denis Č. in dodal, da je mislil, da so se stepli s pestmi, naslednjega dne pa je izvedel, da je šlo za biljard kroglo.

Na sodišču je še povedal, da meni, da je na parkirišče pozival eden od trojice, v kateri je bil tudi oškodovanec. »To sklepam. Bili sta namreč dve skupini, v eni so bili Slovenci, v drugi pa južnjaki. Oškodovanec je bil iz druge skupine,« je povedal. Zatem je sicer slišal, da je na prizorišče pretepa prispel rešilec, naslednjega dne pa so se oglasili kriminalisti in želeli videti posnetke videonadzornih kamer.

Edin Velić je po pretepu ostal hudo poškodovan, saj so mu v bolnišnici ugotovili zlom kosti lobanjskega svoda. Zaradi udarca s kroglo za biljard je nastala okvara pomembnih možganskih centrov, tudi za požiranje in govor. A Velić je lahko celo vesel, da je sploh živ, brez hitre pomoči bi umrl, je na sodišču povedal izvedenec Jože Balažic. Ta svojega dela sicer še ni v celoti opravil, saj mora počakati še na zadnji izvid kontrole po enem letu, ko bo povsem jasno, kakšne bodo končne posledice, je prejšnjikrat povedal na sodišču. Predsednik senata Gorazd Fabjančič je povedal, da se bo sojenje zato nadaljevalo 22. oktobra.

Trdi, da se je le branil

Šestindvajsetletni Borut Šebenik, ki mu očitajo povzročitev posebno hude telesne poškodbe, se je sicer že prejšnjikrat zagovarjal, da se je tistega večera le branil. Potem ko so s prijatelji pili cviček in žgano pijačo, so prišli v Areno na biljard. Nato je eden od njegovih prijateljev odšel v bližnjo igralnico, sam pa se je po nesreči naslonil na sosednjo biljardno mizo in se hitro opravičil, a so uporabniki mize postali besni. Eden mu je domnevno celo grozil, da bo potegnil pištolo, nato pa so mu obljubili, »da ga bodo zunaj zbili«, saj so v notranjosti kamere. Dejal je, da je bil prestrašen, sploh ker je eden govoril po telefonu; bal se je, da »kliče okrepitve«.

Dejal je, da je zato iz strahu vzel biljardno kroglo ter jo dal v nogavico in pospravil v žep, enako je storil prijatelj, saj nista vedela, ali imajo nasprotniki nož ali pištolo. Ko sta odšla iz lokala, ju je trojica tam že čakala, nato so jima sledili na parkirišče in ju napadli. Najprej je hotel pomiriti strasti, ko pa sta se približala še druga dva in Velića začela spodbujati, je začel mahati s kroglo v nogavici. Nato je napadalec padel po tleh. Sam je zatem zbežal. Da se je dogajalo točno tako, je potrdil njegov prijatelj.

Zaradi poškodb se dogodka sploh ne spomni

Velić, ki od Šebenika zahteva okoli 30.000 evrov odškodnine, svoje zgodbe ni mogel povedati, saj se incidenta zaradi poškodb sploh ne spomni, sta pa na sodišču povsem drugače od Šebenika pričala Velićeva prijatelja. Dejala sta, da so bili pri sosednji mizi zelo pijani, Šebenik pa se je trikrat usedel na njihovo mizo. To so tudi povedali natakarju in nato so imeli nekaj časa mir. A ko so odšli ven na cigareto, sta Šebenik in njegov prijatelj prišla za njimi. Eden od Velićevih prijateljev je telefoniral svojemu dekletu, nato pa se je začel prepir. Šebenik je odrinil Velića, ta pa ga je udaril. Nato sta se stepla, po klofutah in udarcih pa je Šebenik pograbil neki predmet in z njim večkrat zamahnil po Veliću, ki je padel po tleh. Nato ga je menda še enkrat brcnil, je dejal eden od Velićevih prijateljev. Izvedenec Balažic je na sodišču poudaril, da je poškodba nastala z biljardno kroglo, ne zaradi brce.

Šebenik je imel tistega večera v krvi dva promila alkohola, a se dogodka zelo dobro spominja. Po mnenju psihiatra Gorazda V. Mrevljeta je bil očitno res zelo prestrašen, kar je povzročilo začasno oziroma navidezno streznitev.