Z drogo in orožjem si je pridelal desetletko

Albin Božičnik, ki je policiji in pravosodju dobro znan, je bil obsojen tako na ljubljanskem kot brežiškem sodišču.

Objavljeno
15. december 2015 17.19
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Ljubljana, Brežice – Preprodaja kokaina, hramba predelane pištole z dušilcem poka, prodaja detonatorjev za vžig eksploziva, to je le nekaj grehov gostinca Albina Božičnika. Na okrožnem sodišču v Ljubljani so ga obsodili na desetletno zaporno kazen, v Brežicah so dodali še pet mesecev zaradi pištole.

Stari znanec policije in sodišč Andrej Merslavič, ki je na begu, za njim pa sta razpisana tiralica in evropski priporni nalog, naj bi pred desetimi leti poklical Albina Božičnika in ga prosil, ali bi zanj prodal njegov avto, ker je nameraval pobegniti v Srbijo. Ker je Merslavič, tako trdi Božičnik, pričakoval hišno preiskavo zaradi nekakšnih nezakonitih kreditov, naj bi mu v hrambo predal še pištolo, rekoč, da je takšna za izstreljevanje raket. Božičnik, ki se na orožje in podobne zadeve dobro spozna, saj je bil zaradi hrambe orožja že kaznovan, je mislil, da je hramba orožja prekršek, ne kaznivo dejanje, a je pištolo za vsak primer zakopal. To vse je seveda Božičnikova zgodba, ki jo je predstavil sodišču.

Čez slaba dva meseca je Merslavičev avto prodal, mu na Hrvaškem izročil kupnino in čez nekaj mesecev odšel na služenje zaporne kazni na Dob. Po kakšnih štirih letih ga je v zaporu obiskal Merslavič in hotel pištolo, vendar mu je ni mogel izročiti, saj je moral počakati na izhod. Pištolo je tako odkopal šele čez dve leti, a takrat o Merslaviču ni bilo več ne duha ne sluha. Ko so maja lani policisti zaradi drugih kaznivih dejanj opravljali hišne preiskave v Božičnikovih lokalih Bolero in Alibi ter na njegovem domu v Križah, so poleg mobilnih telefonov našli tudi »Merslavičevo« pištolo, ki jo je Božičnik sam izročil policistom, v sobi njegove mame je bilo še 250 nabojev. Izkazalo se je, da gre za predelano pištolo z neoriginalno cevjo za dušilec poka, tudi napis znamke Valter ni bil izviren.

Po mnenju sodnega izvedenca Tomaža Korbarja so z napisom Valter hoteli doseči višjo ceno, saj je to uveljavljena znamka. V resnici je šlo za madžarsko pištolo znamke Feg, ki je bila predelana, kar ni dovoljeno. Tako gre za prepovedano orožje, kratkocevno polavtomatsko pištolo in pripravo za dušilec zvoka, kar se šteje kot posebna oprema. Cev z dušilcem zvoka je v civilnem prometu prepovedana, take pištole je mogoče naročiti pri proizvajalcu s posebnim naročilom, in sicer za potrebe vojske ali policije.

Božičnik trdi, da ni vedel, kakšno orožje je to, mislil je, kot mu je bilo pač rečeno, da je navoj na cevi za rakete. »Zakaj mu je Merslavič sploh razlagal, čemu navoj, in zakaj je Božičnika to zanimalo, če pa je pištolo sprejel zgolj v hrambo, in ne nazadnje, zakaj je pištolo zakopal, če je mislil, da je to zgolj prekršek,« je razpredal tožilec Jože Zevnik, sodnik Almir Kurspahić pa mu je prisodil pet mesecev zapora z utemeljitvijo, da »drugačna kazen kot zaporna glede na njegov obsežni kazenski list ni mogoča«.

Droga in detonatorji

Da si je Božičnik z orožjem blizu, kaže tudi sicer še nepravnomočna sodba ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer je bil pred časom zaradi preprodaje kokaina in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom (v prodajo je namreč ponujal detonatorje, ki se uporabljajo za vžig eksploziva) obsojen na deset let zapora. Plačati mora še 5300 evrov denarne kazni, prav tako se mu odvzame premoženjska korist v vrednosti 4300 evrov, je sklenilo sodišče.

Sodbo v Ljubljani je Božičnik dočakal s soobtoženima Borisom Janežičem in Hajnijem Koširjem, ki naj bi mu pomagala pri preprodaji kokaina. Janežič je dobil pet let zapora, plačati mora 5000 evrov denarne kazni, poleg tega mu bodo odvzeli 1200 evrov. Koširju je sodišče določilo enotno kazen šestih let in sedmih mesecev zapora, s tem da mu je preklicalo pogojno obsodbo.

Po prepričanju tožilstva je trojica kazniva dejanja storila v letih 2012 in 2013, Nacionalni preiskovalni urad pa je septembra lani na specializirano državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper omenjene zaradi utemeljenega suma storitve 14 kaznivih dejanj. V okviru policijske preiskave so odkupili 200 gramov kokaina, sicer pa so obtoženi hranili, prevažali, ponujali, redčili in preprodajali kokain v različnih, tudi nedefiniranih količinah, običajno so ga ponujali po 50, 100 in 200 gramov.

Goljufije in pranje denarja pravnomočno

Medtem ko sodbi glede prometa z orožjem in preprodaje mamil še nista pravnomočni, pa so Albin Božičnik in njegova žena Anita ter njun sodelavec Ivan Rekić že pravnomočno obsojeni zaradi goljufij in pranja denarja. Zgodba o pranju denarja, ponarejanju listin in poslovnih goljufijah je prišla na dan po naključju, ko je policija pri Božičniku opravljala hišno preiskavo zaradi prometa z drogami, pri tem pa naletela na nenavadne račune, za katere se je med postopkom pokazalo, da so fiktivni. Božičnik je pred leti obnavljal svoja gostinska lokala Bolero in Alibi. Družba Alibi je obnavljala lokal Bolero, družba Idam, ki jo je uradno vodila Terezija Božičnik, dejansko pa Božičnikova partnerica Anita, pa lokal Alibi.

Delavci so delali na črno in dobili plačilo na roke. Račune za obnovo lokalov je izdala družba Palina, katere zakoniti zastopnik je bil Ivan Rekić. Ta je Alibiju izdal lažne račune za opravljene gradbene storitve, Božičnik pa je kot zakoniti zastopnik družbe Alibi na podlagi navideznih računov, prejetih od Paline, pri davčnem uradu neupravičeno uveljavljal vračilo davka na dodano vrednost. Rekić je en lažni račun za gradbene storitve izdal tudi družbi Idam, ki je nato prav tako uveljavljala vračilo davka. Tako so oprali slabih 60.000 evrov. Izkazalo se je, da so podjetje Palina kupili z namenom, da bi prek njega goljufali državo. Alibi je družbi Idam izdal tudi račun za 391.000 evrov, in sicer za »dolgoročno odložene stroške«, na podlagi fiktivnega računa pa so uveljavljali vračilo davka.

Višje sodišče je Rekiću prisodilo leto in deset mesecev zapora, Božičniku tri leta in štiri mesece ter Aniti Božičnik leto in deset mesecev zapora.