Z namenom menedžerskega prevzema izčrpavali Svilanit?

Kriminalisti so podali kazensko ovadbo zoper sedem fizičnih in šest pravnih oseb z območja Ljubljane in Kranja.

Objavljeno
25. september 2012 15.06
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so podali kazensko ovadbo zoper sedem fizičnih in šest pravnih oseb z območja Ljubljane in Kranja zaradi suma zlorabe položaja in izčrpavanja gospodarske družbe z namenom menedžerskega prevzema.

Po neuradnih informacijah naj bi se podane ovadbe nanašale na prevzem Svilanita izpred nekaj let.

Kriminalisti so podali kazensko ovadbo zaradi suma storitve 22 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic ter hudodelskega združevanja, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

V preiskavi, ki je zaradi zahtevnosti in obsežnosti trajala več kot dve leti, je bila pridobljena in preučena obsežna dokumentacija v povezavi s poslovanjem šestih osumljenih in štirih oškodovanih gospodarskih družb v obdobju od leta 2004 do 2011.

V predkazenskem postopku je bilo lani opravljenih 11 hišnih preiskav, analizirali so 26 poslovnih računov različnih gospodarskih družb glede poslovanja v tem obdobju ter opravili preko 50 razgovorov.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da so osumljenci kot direktorji oz. člani uprav zlorabljenih delniških družb izčrpavali oškodovane gospodarske družbe z namenom menedžerskega prevzema, in sicer na način, da so s pomočjo fiktivnih poslov preprodajali delnice prevzetih družb, s čemer so oškodovali prevzete družbe v skupnem znesku okoli 14,1 milijona evrov.

Fiktivne posle so prikrivali z navzkrižnim lastninjenjem oz. preprodajo prevzetih družb, s čemer so zameglili namen transakcij in prikrivali dejanske lastniške deleže v posameznih družbah, s tem pa pridobili odločujoče deleže pri glasovanju v oškodovanih družbah, so zapisali na policijski upravi.

S tem so si osumljenci skorajda brez oz. z minimalnim lastnim vložkom prisvojili prevzete družbe in si pridobili protipravno premoženjsko korist najmanj v omenjenem znesku, po bilančnih podatkih pa so štiri prevzete družbe vredne v povprečju vsaka po okoli 20 milijonov evrov.

Za kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic pri gospodarski dejavnosti in hudodelskega združevanja je predpisana zaporna kazen do osem let.

Po neuradnih podatkih, ki jih je pridobila STA, naj bi se podane ovadbe navezovale na prevzem kamniškega Svilanita, pri katerem naj bi nastala večja premoženjska škoda. Svilanit je namreč leta 2004 prevzela Bombažna predilnica in tkalnica Tržič (BPT), katere lastnica je bila Iskra ISD.

BPT je pridobil približno 53-odstotni delež v Svilanitu, za kar je odštel približno 1,86 milijona evrov, kasneje pa je svoj delež še povečeval, hkrati pa je lastne delnice začel kupovati tudi Svilanit.

Kmalu zatem se je začel proces združevanja BPT in Svilanita, v ta namen so ustanovili BPT-Svilanit, vso proizvodnjo pa so preselili v Kamnik. Nato pa je bila ustanovljena družba Sviteks, ki je od BPT kupila Svilanit.