Z nožem nad ženo, ki ga je varala z bratom

Peter Potočnik, ki je na Jesenicah z nožem poskušal ubiti soprogo, bo po odločitvi višjih sodnikov v zaporu sedem let.

Objavljeno
13. december 2015 19.14
Sojenje/Peter Potočnik
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Ne tožilstvo ne obramba nista bila pretirano uspešna v pritožbi na sodbo, s katero je kranjsko okrožno sodišče 40-letnega Petra Potočnika, ki je lansko jesen z nožem na Jesenicah napadel ženo, obsodilo na sedem let in dva meseca zapora. Po odločitvi višjih sodnikov bo namreč za zapahi le dva meseca manj.

Da je bil Peter Potočnik ob napadu na svojo ženo videti nor in je bil čisto besen, imel pa je pogled, »kot da bi vse potrgal«, so besede priče Sandija Kamberija, zaradi česar je bila obramba med drugim prepričana, da izvedenka psihiatrične stroke v tem primeru ni zadovoljivo opravila svojega dela, posledično pa je sodišče zaključilo, da je dejanje storil prišteven – v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, a še vedno ne povsem neprišteven. »Čisto je padel ven iz konteksta. Utrgalo se mu je, odpeljalo se mu je. Ko se je umiril, je bil povsem drugačen,« je na sodišču namreč povedal Kamberi, po mnenju obrambe pa je izvedenka to spregledala.

A kot so poudarili višji sodniki, ki so odločali o pritožbah tožilstva in obrambe na sodbo, je izvedenka Martina Tomori celo izrecno izpostavila ta del izpovedi priče. Nestrinjanje obrambe z njenim mnenjem, v katerem je tudi ugotovila, da je imel obtoženi v krvi okrog 2,9 promila alkohola, so višji sodniki označili za posplošene in strokovno nepodkrepljene zaključke.

Na pomoč priskočila mimoidoča

Zgodilo se je 21. julija lani na Jesenicah. Žena se je pred tem s štirimi otroki izselila, v enem od jeseniških lokalov pa sta se srečala in Potočnik jo je poskušal prepričati, naj se vrne nazaj. Neuspešno. Pogovor med njima je že v lokalu močno presegel sobno jakost, zato ju je natakar prosil, naj ga zapustita. Kmalu po tem sta pogovor končala, saj mu je žena menda povedala, da se bo z njim pogovarjala le še na sodišču, kjer naj bi že vložila vlogo za ločitev, in da bo otroke lahko videl le na centru za socialno delo.

»Ubil te bom, počakaj, prasica!« sta Kamberi in Meho Jusufagić, dva naključna mimoidoča, ki sta zaradi svojih naslednjih dejanj kasneje tudi dobila medaljo policije za hrabrost, slišala iz ust Potočnika, ki je ženo lovil po ulici. Pri stavbi telovadnega društva Partizan na Koroški Beli jo je ujel in začel zabadati. Jusufagić je ustavil avto in hitro skočil na Potočnika. Med prerivanjem pa jo je skupil tudi on, saj ga je Potočnik zabodel v trebuh, nato pa sta ga s someščanom nekako le ukrotila in pridržala do prihoda policistov.

»V šoku sploh nisem uvidela, da zabada nož vame. Nisem čutila bolečine ob vbodih v roko in telo, menila sem, da me tolče s pestjo. Okoli sebe sem čez nekaj trenutkov videla ljudi, ki so ga vlekli z mene,« je kasneje na sodišču pripovedovala žena Petra. V napadu je utrpela pet vbodnih ran, ki so bile relativno plitke, zato njeno zdravje ni bilo ogroženo, medtem ko je bil Jusufagić zaradi prebitja trebušne stene hudo poškodovan.

Alkohol, nezvestoba in nasilje

Potočnikova, ki sta bila pred tem poročena že 13 let, imata štiri otroke, stare od tri do 15 let. Kot je povedala žena Petra, sta imela težave že od začetka, po rojstvu najmlajšega otroka pa so se začele še stopnjevati. Spor med zakoncema se je v preteklosti že tako zaostril, da je Potočnik v letih 2009, 2010 in 2013 dobil začasno prepoved približevanja, leta 2009 pa je celo obiskoval društvo za nenasilno komunikacijo. V ozadju spora je bila ženina nezvestoba. Njegov obisk društva je sicer časovno sovpada z obdobjem, ko ga je začela varati. Po Potočnikovih besedah je bila žena pred tem približno tri do štiri mesece v intimni zvezi z njegovim bratom.

Potočnik je težave z alkoholom priznal. Na dan je tako lahko popil tudi do pet litrov vina in liter žganja, tistega julijskega dne je spil tri litre vina. Za švicarski nož je pojasnil, da ga nosi s seboj od 15. leta starosti in da njegov namen ni bil ubiti ženo, sicer bi to storil že prej – na primer, ko je žena domov pripeljala njegovega brata in ga odpeljala v spalnico, kjer sta preživela celo noč.

Že pred tem grozil z nožem

Obramba je poskušala višje sodnike prepričati, da bi v tem primeru lahko šlo kvečjemu za povzročitev hude telesne poškodbe oziroma ogrožanje z nevarnim orodjem pri pretepu, saj mu ni šlo za maščevanje, kaj šele, da bi ji želel streči po življenju – pred tem ji tudi ni nikoli grozil. A so bili višji sodniki prepričani, da se je zavedal svojega ravnanja – že v avtomobilu ji je pokazal nož in dejal, »ali naj te zdaj, ali boš čakala 80 let«. Obramba je tudi spregledala, da je en teden pred dogodkom doma v kuhinji pograbil nož in šel proti njej, a ga je ustavila prijateljica, ki se je odzvala klicem na pomoč.

Višji sodniki so med drugim tudi zapisali, da je prvostopenjsko sodišče pravilno ocenilo vse olajševalne okoliščine. Obramba je namreč zatrjevala, da so premalo upoštevali čustveno prizadetost zaradi ženine nezvestobe in bistveno zmanjšano prištevnost – a je sodišče obtožencu določilo manjšo kazen, kot jo je predlagala tožilka, skoraj na spodnjem minimumu (pet let in šest mesecev). So se pa sodniki strinjali, da pri kaznivem dejanju hude telesne poškodbe ni mogoče govoriti o direktnem naklepu, temveč eventualnem – Potočnik se je po mnenju višjih sodnikov torej le zavedal, da ob zamahu nazaj lahko poškoduje Jusufagića, ni pa dokazano, da ga je hotel poškodovati. Zaradi tega so mu v tem delu kazen z enega leta znižali na 10 mesecev zapora in upoštevaje sedem in štiri mesece zapora zaradi preklica pogojnih obsodb izrekli enotno kazen sedem let zapora. Tožilka je bila v pritožbi v celoti neuspešna.

S tem primerom se bodo ukvarjali tudi na vrhovnem sodišču. Kot nam je pojasnila Janja Roblek, predsednica kranjskega okrožnega sodišča, je v tej zadevi namreč vložena zahteva za varstvo zakonitosti.