Z ukradeno tablico po brezplačno gorivo

Če primerjamo letno statistiko kaznivih dejanj tatvin goriva na bencinskih servisih in tatvin registrskih tablic, so si številke precej podobne. Lani, denimo, so obravnavali 4498 tatvin registrskih tablic in 4470 tatvin goriva na bencinskih servisih.

Objavljeno
13. marec 2011 21.43
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Nobena skrivnost ni, da nepridipravi pred odhodom po brezplačno gorivo ukradejo še registrske tablice in jih namestijo na svoj avto, vendar policisti nimajo evidence, koliko tatvin goriva z vozili, na katerih so bile nameščene ukradene tablice, izvedejo nepridipravi.

Na Petrolu pravijo, da večina gorivo poravna, ko jih na domu obiščejo policisti in jim pojasnijo, da so ga »pozabili« plačati. Registrske tablice so prav posebno blago, ki samo po sebi nimajo nikakršne vrednosti, nepridipravi jih zato uporabljajo za druge nečedne posle. »Kazniva dejanja tatvin registrskih tablic se praviloma pojavljajo pred izvršenimi kaznivimi dejanji tatvin goriv na bencinskih servisih. Storilci z njimi vozijo ukradena vozila ter jih opremijo z ukradenimi registrskimi tablicami ali pri spremljanju takega prevoza, uporabljajo jih še pri spremljanju prevoza nelegalnih migrantov, pri prevažanju z vozilom na kraj storitve kaznivega dejanja (denimo vlom, rop ...) in z njega. Lahko pa so ukradene registrske tablice nameščene za vožnjo z vozilom, ki sicer ni registrirano,« pojasni Drago Menegalija, predstavnik policije s področja kriminalitete.

Policisti vedno, ko oškodovanec prijavi tovrstno kaznivo dejanje, sestavijo zapisnik o sprejemu kazenske ovadbe, nadaljujejo pa z zbiranjem obvestil in z drugimi potrebnimi ukrepi v predkazenskem postopku. O vseh ugotovitvah na koncu seznanijo pristojno državno tožilstvo. A s tem se težave za lastnika registrskih tablic še niso končale, saj mora o kraji obvestiti tudi pristojen upravni organ in urediti vse potrebno za izdajo novih registrskih tablic.

Vsem lastnikom vozil policija svetuje, da imajo na nameščene oziroma pričvrščene kvalitetne kovinske okvirje, v katere so vstavljene registrske tablice, ki storilcu onemogočijo ali vsaj otežijo njihovo krajo.

Skesancev je kar precej

V času vse dražjega črnega zlata si ga nekateri, tudi s pomočjo ukradenih registrskih tablic, postrežejo kar brezplačno. Nekaterih ne moti niti, da so bencinski servisi skoraj do zadnjega kotička opremljeni z videonadzornim sistemom, ki spremljajo vsak gib. Svetovalec predsednika uprave Petrola Aleksander Salkič pravi, da so glede na samopostrežno prodajo tatvine goriva pogoste, a dodaja, da se na njihovih bencinskih servisih beležijo upad tovrstnih kaznivih dejanj, kar pripisuje predvsem dobremu sodelovanju s policijo.

Največ tatvin beležijo v večjih mestih (Ljubljana, Maribor, Celje), saj je tam največja frekvenca prometa. Delež naknadnih plačil je znaten, pravi Salkič in dodaja, da je kar nekaj primerov, ko stranke nenamerno pozabijo plačati gorivo in dolg poravnajo kasneje. Večkrat pa se tatovi pokesajo, ko jih na domu obiščejo možje v modrem in jih seznanijo, da so se zapletli v kaznivo dejanje tatvine.

Čeprav so tovrstne tatvine zavarovane, si lastniki bencinskih servisov želijo čim manj takšnih nevšečnosti, zato temu posvečajo veliko pozornost. »Petrol vseskozi sistematično namenja sredstva za zagotavljanje varnosti na svojih bencinskih servisih, skladno z razvojem stroke in varnostno politiko družbe,« sklene Salkič.