Za kar 95,4 odstotka več goljufij

Policija je v prvi polovici leta okrepila preiskave gospodarske kriminalitete.

Objavljeno
08. september 2013 11.46
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Policija je v letošnjem prvem polletju v primerjavi z enakim obdobjem lani obravnavala za 49 odstotkov več kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete. Ta je predstavljala petino celotne obravnavane kriminalitete.

Ocenjena škoda zaradi gospodarske kriminalitete je bila v prvem polletju za 25 odstotkov višja kot v prvih šestih mesecih lanskega leta.

Največ, za 95,4 odstotka, se je v tem obdobju povečalo število obravnavanih goljufij, je razvidno iz polletnega poročila o delu policije, objavljenega na njihovi spletni strani.

Sledila sta pranje denarja (93,5 odstotka več obravnavanih dejanj) in zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (81-odstotna rast).

Za 62 odstotkov pa se je v enakem obdobju zmanjšala le obravnava davčnih zatajitev. Poleg 8,5 odstotka več korupcijskih dejanj je policija obravnava še za 58,8 odstotka več kaznivih dejanj z elementi korupcije.

Nacionalni preiskovalni urad je v tem obdobju obravnaval 86 kaznivih dejanj, kazenske ovadbe ali poročila v njihovo dopolnitev pa je vložil zoper 55 oseb.