Za nesrečo na OŠ Videm pri Ptuju bo odgovarjal direktor podjetja

Osumljen je storitve kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti in ogrožanja varnosti pri delu.

Objavljeno
04. september 2013 14.57
Foto Franc Milošič
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Videm pri Ptuju - Mariborski policisti so danes pojasnili okoliščine delovne nesreče, ki se je zgodila med izvajanjem gradbenih del na ostrešju Osnovne šole Videm pri Ptuju, in v kateri je umrl 39-letni delavec iz območja Ljutomera. Kraj nesreče si je včeraj ogledal sodni izvedenec, kazenska odgovornost pa zdaj čaka direktorja podjetja, ki je izvajalo dela.

Preiskava je namreč pokazala, da je direktor osumljen storitve kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti in ogrožanja varnosti pri delu. Kot odgovorna oseba je namreč z opustitvijo zagotavljanja splošne varnosti ljudi in premoženja povzročil nevarnost za življenje ljudi.

Prav tako ni zagotovil brezhibnega delovanja naprav in ni ravnal po predpisih ter je iz malomarnosti povzročil nevarnost za življenje, kar je povzročilo smrt delavca, nastala pa je tudi materialna škoda, ki po nestrokovni oceni znaša okoli 20.000 evrov.

Nesreča se je zgodila včeraj zjutraj, ko so delavci ljutomerskega podjetja izvajali gradbena dela na ostrešju osnovne šole. Pri delu so uporabljali avtodvigalo, nameščeno na vozilu, z njim pa je upravljal ustrezno usposobljeni delavec. Ta je pričel z dvigovanjem strešne kritine, naložene na leseni paleti, ki je bila pripeta na kavelj, in jo je želel dvigniti na ostrešje objekta.

Med dviganjem tovora se je roka dvigala oziroma dvižnega sistema prelomila, zaradi česar je zgornji del roke in tovor padel po ostrešju. Takrat se je tam nahajal 39-letnik, ki je podzavestno obrambno reagiral in odskočil, izgubil ravnotežje in z ostrešja padel v globino osmih metrov na betonske tlakovce, kjer je zaradi poškodb umrl.

Ponesrečeni delavec je uporabljal zaščitna sredstva, in sicer zaščitne rokavice, obleko in obutev, kot tudi varnostni pas, vendar nanj ni bil privezan. Vzrok preloma po dosedanjih ugotovitvah ni bila preobremenjenost dvigala, pač pa je bilo ugotovljeno njegovo pomanjkljivo vzdrževanje.

Zaradi udarca dvižne roke in tovora na ostrešje, se je razbilo steklo enega izmed oken na objektu, košček stekla pa je zadel v glavo še ne šestletnega učenca, vendar ga k sreči ni poškodoval. V času padca dvižnega sistema na ostrešje so se sicer v mansardnem delu objekta nahajali učenci dveh prvih razredov in enega drugega razreda, so še sporočili s PU Maribor.