Za obrambo sporna prav vsaka poteza policije

V nadaljevanju kazenskega procesa zaslišan kriminalist, ki je vodil preiskavo suma izsiljevanja.

Objavljeno
17. maj 2017 21.51
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Celjski kriminalist Boštjan Hmelak, vodja policijske akcije, ki je poleti 2012 stopila na (predolge?) prste Vladimirju Vodušku, je včeraj pred senatom tukajšnjega okrožnega sodišča zatrdil, da so imeli vse potrebne odredbe za tajno delovanje, ki so ga uporabili zato, da bi obtoženemu dokazali očitano kaznivo dejanje.

Obtoženi Vladimir Vodušek še vedno trdi, da je policija kriminalno dejavnost od njega izzvala. »Kako ste prišli na idejo o predaji denarja, saj o njem nismo govorili. Pogovarjali smo se le o oglaševalski pogodbi,« je celjskega kriminalista Boštjana Hmelaka vprašal obtoženi. Hmelak je pojasnil, da so obstajali utemeljeni sumi, več dejstev in okoliščin kaznivega dejanja izsiljevanja. Voduškovo obrambo je zanimalo, kdo je sprejel odločitev o izvajanju prikritih policijskih ukrepov in kdaj. Kriminalist Hmelak je povedal, da je odločitev o izvajanju prikritih ukrepov predlagal tožilec 4. julija 2012, po obisku Gorazda Korošca, takrat še prvega moža Uniorja, in Vinka Stiplovška iz Uniorjevega hčerinskega podjetja Rhydcon pri vodji tožilcev v Celju. Korošec in Stiplovšek sta zoper Voduška prišla podat kazensko ovadbo zaradi suma izsiljevanja.

»Obtoženi Vladimir Vodušek je v zameno, da ne objavi domnevno spornih dokumentov v zvezi s poslovanjem obeh družb, zahteval premoženjsko korist,« je povedal Hmelak. Kriminalisti so po njegovem ocenili, da klasični ukrepi za dokazovanje kaznivega dejanja ne bodo dovolj, zato so predlagali uvedbo prikritih. »To so storili še isti dan, ko so od Korošca in Stiplovška prejeli prijavo,« pravi Vodušek, ki ga moti, da kriminalisti ob prijavi niso niti najmanj podvomili o Koroščevi in Stiplovškovi zgodbi, temveč so z vsemi topovi napadli njega.

Voduškov zagovornik je prepričan, da je pridobivanje dokazov v tem delu zgodbe zagotovo sporno. »Sodišče se je do tega res že opredelilo, a mi bomo vztrajali do konca. Ocenjujemo namreč, da policija oziroma država na tak način ne bi smela delovati. Je pa seveda stvar sodišča, kako bo to ocenilo in presodilo ter kakšen vpliv bo imelo na odločitev, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje ali ne,« je povedal Voduškov zagovornik Boštjan Penko. Sporna se mu zdita tudi zaključek policijske akcije na Trojanah in primopredaja denarja. »Odgovore o protipravnosti ravnanja policije bomo iskali tudi na višjem in vrhovnem sodišču, če prvostopenjsko sodišče ne bo sprejelo naših argumentov v zvezi s tem,« je napovedal Penko, a hkrati opozoril, da sodba še ni bila izrečena: »Voduška ne bi vnaprej obsodil, prepričan sem, da ga tudi sodišče ni.«

Obramba na podlagi doslej zaslišanih prič pričakuje, da bo sodišče Voduška oprostilo. Če ne bo tako, bodo z vsemi pravnimi sredstvi nasprotovali tako obsodilni sodbi kot tudi načinu pridobivanja dokazov in podatkov. »Priče in potencialni oškodovanci so doslej jasno povedali, da Vodušek ni nikomur grozil, nikogar izsiljeval in od nikogar zahteval nobenega denarja, nikoli tudi ni pogojeval prejema koristi s tem, da bo sporne dokumente objavil,« pove Penko.

Hmelak je pojasnil, da je bil njihov edini namen preiskati kaznivo dejanje, tajnega delavca policije z imenom Rudi pa so pred nalogo opozorili, da Voduška ne sme napeljevati h kaznivemu dejanju. Vodušek je prepričan, da je tajni delavec policije dobival navodila, ki so v nasprotju z zakonodajo. Drug problem pa je po njegovem delovanje odvetniške pisarne Gregorovič, kjer so dva meseca z Voduškom usklajevali fiktivno pogodbo o oglaševanju. »V bistvu so vodili preiskavo proti meni in se vedli kot državni organ,« trdi obtoženi.

Sojenje se bo nadaljevalo v torek, ko bodo zaslišali novinarja Aleksandra Jakopiča, ki naj bi se z Uniorjevo zgodbo ukvarjal, na predlog obrambe pa bosta pred senat stopila tudi kriminalista Matjaž Lauko in Jure Turk, ki sta bila po podaji kazenske ovadbe zoper Voduška prva, ki sta stopila na celjsko tožilstvo. Obramba pričakuje, da bosta pojasnila, kdo vse je bil takrat tam, s kom in kaj sta se pogovarjala. Vodušek je namreč zaradi hitrega delovanja policije in tožilstva prepričan, da so usklajeno delovali še pred formalno prijavo na policiji.