Za osumljenca bodo izdelali še psihološko in psihiatrično mnenje

Vrhovno sodišče je osumljenima napada pri Podbočju pripor podaljšalo še za dva meseca.

Objavljeno
11. maj 2017 14.30
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana/Krško Vrhovno sodišče v Ljubljani je osumljenima napada na 26-letnika pri Podbočju februarja letos danes podaljšalo pripor za še dva meseca. Krško okrožno tožilstvo je namreč vrhovnemu sodišču po dveh prejšnjih podaljšanjih pripora za skupaj 60 dni predlagalo dvomesečno ponovno podaljšanje, saj kazenska preiskava še ni končana.

Na vrhovnem sodišču, kjer so predlog za podaljšanje prejeli v sredo, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili, da odreditev pripora in njegovo podaljšanje določa zakon o kazenskem postopku in poteka tako, da na predlog tožilca najprej pripor odredi preiskovalni sodnik.

Pripor lahko odredi za največ en mesec, tega pa lahko podaljšajo za največ dva meseca. Glede na kaznivo dejanje, če je zagrožena kazen nad pet let, lahko pripor podaljšajo še za največ tri mesece. O tem odloča vrhovno sodišče, če to pripora ne podaljša, pa obdolženca izpustijo, so še dodali.

Krško okrožno sodišče je sicer pripor osumljenima po prvem podaljšanju za 45 dni konec aprila podaljšalo za še 15 dni. Tožilstvo je prvič predlagalo podaljšanje pripora za dva meseca.

Čakajo še psihološko in psihiatrično mnenje

Zastopnik enega od osumljencev, odvetnik Dušan Dornik, je povedal, da preiskava še ni končana zaradi zahteve po izdelavi izvedenskega psihološkega in psihiatričnega mnenja. Izdelava omenjenega mnenja pa je tudi razlog za predlagano podaljšanje pripora.

Policija je sicer v noči z 12. na 13. februar dobila več prijav posnetka pretepa, objavljenega na družbenem omrežju facebook. Policisti so zagnali akcijo preverjanja in 13. februarja okoli 4. ure zjutraj v okolici Podbočja v Občini Krško našli hudo pretepenega 26-letnega moškega, nato pa so ga reševalci zaradi hudih poškodb prepeljali v UKC Ljubljana.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so kmalu prijeli osumljenca napada, stara 20 in 29 let, in ju osumili kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe, za katero je zagrožena zaporna kazen od enega do deset let.

Ker je dan po napadu žrtev umrla, je tožilec očitano kaznivo dejanje spremenil v povzročitev posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom, za kar je zagrožena kazen do 15 let zapora. Očitajo jima tudi neupravičeno slikovno snemanje, za kar je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem so poudarili, da to »še ne pomeni, da bo takšna kvalifikacija tudi v obtožbi«, saj se dejansko stanje po preiskavi lahko spremeni oziroma da bo »šele po zaključku kazenske preiskave in proučitvi zbranih dokazov moč oceniti, ali bo kaznivo dejanje eventuelne prekvalificirano ali ne«. Kdaj bo sodna obravnava, ni mogoče predvideti, so še dodali na tožilstvu.