Medtem ko so ga brcali, je izvlekel nož

Krivca za smrt 25-letnega Mariborčana Maria Krnjića so izdale tudi biološke in druge sledi.

Objavljeno
26. marec 2018 12.50
Posodobljeno
26. marec 2018 12.50
MNOŽIČEN PRETEP V MARIBORU
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor - Po slabih treh mesecih se je policijska preiskava množičnega pretepa pred lokalom na mariborski tržnici končala s kazensko ovadbo 35-letnika Vlada Bodirože iz okolice Žalca zaradi posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom.

Osumljenemu 35-letniku grozi med tremi in petnajstimi leti zapora, a ni izključeno, da bi mu lahko dejanje prekvalificirali tudi v prekoračen silobran. »O tem presojata tožilstvo in pozneje sodišče,« je danes dejal Robert Munda, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor.

Zahtevna preiskava

Smrt 25-letnega Maria Krnjića, ki je za posledicami vbodne rane umrl dva dni po omenjenem pretepu, je v začetku tega leta v mestu pod Pohorjem dvignila veliko prahu. Javnost, predvsem prijatelji in znanci pokojnega mladeniča iz Bohove pri Mariboru so od policistov zahtevali odgovore, zato so bili možje postave nekaj časa celo pod nevsakdanjim pritiskom. »Ne bi želel zmanjševati pomena, a v tem primeru ni bilo nič posebnega, kar ne bi znali in zmogli. Za vsakega posameznika, ki je bil povezan s temi dejanji, je bilo treba določiti vlogo in o tem zbrati obvestila. Ko smo zavarovali vse te sledove, jih je bilo treba obdelati in vse, kar smo dobili, vkomponirati v izjave prič in tudi v druge dokaze,« je razloge, zakaj je preiskava trajala tako dolgo, pojasnil Munda.



Pretep se je zgodil pred lokalom na mariborski tržnici. Foto: Tadej Regent/Delo

Kmalu zatem, ko so policisti identificirali vse vpletene v množičen pretep, so na domu Vlada Bodirože opravili hišno preiskavo. Zasegli so mu oblačila, nekatera so bila celo okrvavljena. Pozneje so policisti s pomočjo analize v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju dokazali, da je bil zdaj osumljeni Bodiroža v neposrednem stiku s pokojnim Krnjićem. »Takrat smo ga pridržali, a pridržanje tudi odpravili. K preiskovalnemu sodniku ga nismo privedli, saj smo bili mnenja, da je treba zadevo izpeljati še temeljiteje,« se je »opravičeval« Munda. Na posebno vprašanje, ali tudi zdaj ni razloga ne za privedbo pred preiskovalnega sodnika ne za pridržanje, je odvrnil: »Odločitev je takšna, kot je.«

Stari znanec policije

K temu, da Vlado Bodiroža ni končal ne pred preiskovalnim sodnikom ne v policijskem pridržanju, je precej pripomoglo, da se je med preiskavo izkazalo, da je bil napaden. »Medtem ko so ga pokojni in še dva moška na tleh pretepali, je z nožem zabodel žrtev. Moje osebno mnenje je, da bi lahko v tem primeru šlo tudi za prekoračen silobran, a to je v domeni tožilstva in sodišča,« je še dodal Munda. O identiteti osumljenega ne Munda ne njegov kolega z generalne policijske uprave Robert Praček danes nista želela razpravljati, pojasnila sta le, da je ovadeni stari znanec policije: »Osumljeni je bil v preteklosti že obravnavan tako za nasilna dejanja kot za premoženjsko kriminaliteto.«

Kaj se je neuradno dogajalo tragičnega večera? Osumljeni Bodiroža se je skupaj s sedmerico moških in žensk, doma s širšega celjskega območja, tragičnega večera zabaval v gostinskem lokalu Podroom na Vodnikovem trgu. Ko so se vrata kluba zaprla, je osmerica poskušala sesti v avtomobil. Dekleti, stari 20 in 18 let, sta že sedeli na sovoznikovem sedežu, ko ju je iz drugega avtomobila poskušal 36-letni Pesničan S. M. prepričati, naj se ne odpeljeta skupaj s prijatelji proti domu, ampak gresta z njim.

Prigovarjanju, naj zabavo nadaljujeta v Mariboru, se je pridružil 35-letni Mariborčan D. P. Ta je skupaj s pokojnim Mariom Krnjićem stal na pločniku pred kioskom s hitro prehrano. Ker sta dekleti povabilo zavrnili, je eden od vpletenih dejal: »Pusti ove kučke (Pusti te psice, op. p.)«. Besede so razjezile Bodirožo in je nadlegovalcema odvrnil, naj se vendar lepše vedeta. A te besede so izzvale množičen pretep, v katerem je sodelovalo 17 ljudi, končal pa se je tragično za Maria Krnjića. Ta je po pretepu obležal za avtomobilom BMW celjskih registrskih tablic v mlaki krvi. Zdravniki so dva dni zatem dokončno izgubili boj za njegovo življenje.

Molk očividcev

Policisti so trojico Mariborčanov, ki so sodelovali v omenjenem pretepu in bili povrhu specialni povratniki na področju nasilništva, odpeljali k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje sprva celo odredil pripor. Pozneje so jih izpustili na prostost, saj s smrtjo Krnjića niso imeli opravka, ampak so »zgolj« napadli drugo skupino. Ne samo vpleteni, tudi očividci, ki jih po mnenju policije ni bilo malo, so se po dogodku zavili v molk.

Munda je že takoj po dogodku obupoval, da se kljub pozivom ni javil nihče, ki bi bil pripravljen karkoli povedati o dogodku. Zato pa je danes pojasnil: »Moje razočaranje je bilo usmerjeno v to, da je bilo kup ljudi, ki s kaznivim dejanjem niso bili povezani in nam niso pomagali. Tega ne obsojam, to je sestavni del našega posla in ljudje se odločajo po svoji vesti.«