Za smrt 74-letne upokojenke pogojna kazen

Alan Amadej Eferl pogojno obsojen na leto in štiri mesece zapora.

Objavljeno
19. september 2016 16.44
SLO., LJ., 19.9.2016 , Eferl Alan Amadej, FOTO: Dejan Javornik
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana - Mariborčan Alan Amadej Eferl je na sodišču priznal krivdo za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, za posledicami katere je maja 2013 umrla 74-letna ženska. Ker se tožilstvo in obramba na sodbo ne bosta pritožila, je ta že postala pravnomočna.

Na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča je dobra tri leta po prometni nesreči na Šmartinski cesti v Ljubljani sedel 28-letni Alan Amadej Eferl. Obtoženi je 7. maja 2013 v poznih popoldanskih urah vozil renault laguno po Šmartinski cesti ter v križišču z Vilharjevo cesto pri zeleni luči na semaforju zavijal levo na omenjeno ulico, pri tem pa je na prehodu za pešce trčil v 74-letno peško. Ta je takrat prav tako pri zeleni luči na semaforju prečkala vozišče. Ženska je po trku padla na cestišče in se udarila v glavo, tri dni pozneje pa je v kliničnem centru umrla. Sodni izvedenec za medicino je ugotovil, da je bila za oškodovanko usodna poškodba možganov, medtem ko je sodni izvedenec za promet ocenil, da bi voznik lahko opazil žensko in s tem preprečil nesrečo.

Tudi prepoved vožnje

Tožilka je v primeru priznanja krivde Eferlu ponudila pogojno kazen leta dni in štirih mesecev zapora s štiriletno preizkusno dobo ter kot stransko kazen desetmesečno prepoved vožnje avtomobila. »Ja, priznam,« je na predobravnavnem naroku dejal obtoženi Eferl, ki je dejanje tudi obžaloval. Po prometni nesreči in poznejši smrti oškodovanke je družini pokojne poslal sožalno pismo, prav tako je svojce poklical, da bi jim pojasnil okoliščine nesreče. »Nameraval sem se tudi udeležiti pogreba, vendar je ta potekal v ožjem družinskem krogu,« je na sodišču povedal obtoženi.

Eferl, ki je bil leta 2010 med finalisti za mistra Slovenije, prav tako je skupaj z bratom Denijem Sebastianom Eferlom sodeloval v resničnostnem šovu Paradise hotel, v katerem je brat zmagal, trenutno živi v Dubaju, kjer ima tudi stalno prebivališče. Obtoženi je sicer brez redne zaposlitve, delo športnega trenerja v Dubaju opravlja honorarno po pogodbi in po njegovih besedah zasluži tisoč evrov. Kot učitelj smučanja je odgovoren tudi za prevoze otrok in športne opreme, zato je odvisen od vozniškega izpita, je zatrdil. »Trenutno delam v tujini, za zagotavljanje dela potrebujem vozniški izpit. Če bom dobil prepoved, bi lahko izgubil zaposlitev, kar verjetno pomeni, da bi se moral vrniti v Slovenijo in se prijaviti na zavodu za zaposlovanje,« je poudaril Eferl in sodišče zaprosil, naj mu odredi čimkrajši čas prepovedi vožnje. Tožilstvo je temu nasprotovalo, saj meni, da je desetmesečna prepoved primerna kazen glede na okoliščine prometne nesreče in težo kaznivega dejanja.

Zagovornik je v sklepni besedi poudaril okoliščine prometne nesreče, sodni izvedenec je namreč ugotovil, da je obtoženi v času nesreče vozil znotraj omejitev. Ob trku je vozil 30 kilometrov na uro, posledice prometne nesreče so bile po zagovornikovem mnenju splet nesrečnih okoliščin. »V istih okoliščinah, če bi šlo za mlajšo oškodovanko, bi bile posledice verjetno drugačne. Sodišče naj to upošteva pri odmeri kazenske sankcije,« je predlagal zagovornik.

Okrožna sodnica Barbara Črešnar Debeljak je Eferla obsodila na leto in štiri mesece zapora pogojno s triletno preizkusno dobo, poleg tega mu je izrekla stransko kazen sedemmesečne prepovedi vožnje avtomobila. Ker se ne tožilstvo ne obramba na njeno odločitev ne bosta pritožila, je sodba pravnomočna.