Za Šuštaršiča opravičilo Pečaričeve ni dovolj

Elena Pečarič pravi, da ni vedela, da je objava osebnih podatkov kazniva.

Objavljeno
11. december 2015 14.49
Predsednik republike Borut Pahor in predsednica vlade Alenka Bratušek sta ob mednarodnem dnevu invalidov sprejela predstavnike invalidskih organizacij in združenj Slovenije 3.12.2013 Ljubljana Slovenija
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Predsednik društva distrofikov Boris Šuštaršič je poudaril, da se je po objavi pojavila domneva, da je zelo bogat, kar po njegovem ne drži. »Živim izključno od plače,« je zatrdil. Na spletni strani Loterije Slovenije pa je zapisano, da je lani kot predsednik nadzornega sveta prejel 5046 evrov.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je vnovič začela glavna obravnava zoper Eleno Pečarič, ki ji tožilstvo očita zlorabo osebnih podatkov, ker je marca 2012 na spletu objavila ime in priimek, naslov bivanja ter lastninske dokumente predsednika društva distrofikov in nekdanjega državnega svetnika Borisa Šuštaršiča. Ker so od zadnjega naroka minili več kot trije meseci, se je morala glavna obravnava začeti znova.

Članica YHD – društva za teorijo in kulturo hendikepa Elena Pečarič sicer vztraja, da se je kot novinarka čutila dolžno opozoriti na nenamensko porabo javnega denarja, namenjenega invalidskim in humanitarnim organizacijam. Med drugim je hotela s člankom spodbuditi pristojne ustanove, da raziščejo, od kod posamezniku toliko denarja.

Šuštaršič je v času domnevnega kaznivega dejanja Pečaričeve opravljal celo vrsto funkcij, med drugim je predsedoval društvu distrofikov, nacionalnemu svetu invalidskih organizacij in združenju invalidskih podjetij (te funkcije po lastnih besedah opravlja brezplačno), bil je član Fiha, fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, prav tako član tričlanske uprave izolskega zavoda Dom Dva topola in predsednik nadzornega sveta Loterije Slovenije.

»Živim izključno od plače«

Šuštaršiča so sodelavci pred tremi leti opozorili, da so se na spletu pojavili osebni podatki in dokumenti o njem. »Objava je bila v kontekstu, da je javno financiranje invalidskih organizacij problematično, kar pa ne drži. Obstajajo mehanizmi nadzora, kot sta Ajpes, agencija za javnopravne evidence in storitve, in računsko sodišče. Prizadela me je, ker je bilo prikazano, kot da sem lastnik vsega,« je potarnal Šuštaršič in poudaril, da se je pojavila domneva, da je zelo bogat. »Živim izključno od plače in živim skromno,« je še dodal. Poleg tega je zatrdil, da je že več kot desetletje žrtev zalezovanja in klevetanja Pečaričeve.

»Obdolžena sem za nekaj, za kar nisem vedela, da je kaznivo dejanje. Bila sem v dobri veri, da gre za pomembne stvari v povezavi z njim (Borisom Šuštaršičem, op. a.), ki je javna oseba,« je svoje pisanje na sodišču pojasnjevala Pečaričeva. Ker ni vedela, da gre za kaznivo dejanje, se je pripravljena Šuštaršiču tudi opravičiti.

Njeno pripravljenost je poskusila izkoristiti tožilka, saj je sredi obravnave oba vprašala, ali obstaja možnost poravnave. »Predstavlja se kot borka za invalide in naj nosi odgovornost za svoja dejanja. Vedno sem za dogovor, vendar v tem primeru tega absolutno ne bom sprejel,« ji je zabrusil Šuštaršič, preden je zaradi posveta s pooblaščenko za kratek čas zapustil sodno dvorano. Ko sta se vrnila, je pooblaščenka povedala, da poravnava ni mogoča.

Od Loterije Slovenije lani dobil pet tisočakov

Na izjavo o preživljanju samo s plačo sicer nenavadno luč meče javni podatek, dosegljiv na spletni strani Loterije Slovenije, kjer piše, da je Šuštaršič za opravljanje funkcije predsednika nadzornega sveta lani dobil izplačanih 5046 evrov neto.

Iz podatkov Loterije Slovenije na dan 19. junija lani je sicer razvidno, da vsakemu od desetih članov nadzornega sveta pripada 500 evrov bruto za opravljanje funkcije. »Predsednik nadzornega sveta je upravičen tudi do doplačila v višini 40 odstotkov osnovnega plačila za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta,« piše na spletni strani loterije. Preostali znesek so sejnine.