Za tri umore in poskus umora 30 let zapora

Viktorju Rafoltu, ki je po mnenju sodnikov 4. decembra 2000 v Frankfurtu ustrelil tri gradbene delavce, četrtega pa ranil, so dosodili najvišjo možno kazen.

Objavljeno
24. januar 2007 20.36
36-letni Ljubljančan Viktor Rafolt
Ljubljana – Edini motiv, ki ga je 36-letni Ljubljančan Viktor Rafolt ponudil za tri umore in poskus umora, se skriva v njegovi izjavi, da se z njim in njegovimi prijatelji ne bo nihče »zajebaval«. Ker je 4. decembra 2000 v Frankfurtu na Majni s streli pokosil tri gradbene delavce, četrtega pa so zdravniki rešili, so mu sodniki za vsak umor prisodili 15 let zapora, za poskus umora 13 let, kazni pa nazadnje združili v najvišjo možno kazen – 30 let zapora.

Viktor Rafolt je razlagal, da je odpotoval v Nemčijo, ker v Ljubljani ni našel dela. Hotel se je tudi otresti zasvojenosti z mamili in se umakniti s tukajšnje narkomanske scene. V Frankfurtu je na črno delal v lokalih, usodnega večera pa je v lokal Cubanita planil Srdjan Strainović in Rafoltu povedal, da štirje neznanci nadlegujejo njegovo dekle in prijateljico. Ko so pili kavo v lokalu American bar No. 1, so vstopili štirje gradbeni delavci, ki so praznovali rojstni dan enega od njih. Začeli so nadlegovati dekleti, zato jima je Strainović naročil, naj se umakneta iz lokala, sam pa je odšel po pomoč. Rafolt je bil znancu takoj pripravljen pomagati, za njima pa je odšel tudi lastnik Cubanite Ahmed Sarikaya. Ko so prišli pred bar No. 1, je nekdo odprl vrata in zavpil, naj pridejo Nemci ven. »Eden je šel nadme, dva pa proti Rafoltu,« je opisoval Strainović. »Eden od Nemcev me je poskušal udariti, udarcu sem se izognil, nato sem napadalca zadel s pestjo,« je opisoval dogajanje. Nemec je padel, takrat pa je Strainović za sabo zaslišal strel. Obrnil se je in zagledal Rafolta, ki je streljal. Ker je bila tema, pištole ni opazil, videl je le, kako se je iz njegove roke zabliskalo.

Rafolt pravi, da tistega večera ni streljal, da pa je videl, kako je Strainović enemu od Nemcev na nos prislonil pištolo. Več o usodnem dogajanju ni vedel povedati, pa čeprav je stal le nekaj metrov od žrtev, ki so nekaj po pol enajsti zvečer prerešetane obležale na ulici. Devetintridesetletni Martin Hinkel in 36-letni Gerald Norbert Michels sta bila takoj mrtva, 33-letni Ralf Lutz je umrl med prevozom v bolnišnico, 37-letnemu Fredericku Gehmu pa so zdravniki rešili življenje.

Do pravnomočnosti sodbe so Rafoltu podaljšali pripor, svojcem ustreljenega Martina Hinkla pa bo moral plačati 5829 evrov, kolikor so zahtevali za stroške pogreba.

Več si preberite v četrtkovem tiskanem Delu!