Za uboj tasta sedem let in pol zapora

Tragedija se je zgodila 5. julija letos v Trnovcih pri Svetem Tomažu.

Objavljeno
10. oktober 2013 11.12
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ptuj - Ptujsko sodišče je 32-letnega Boštjana Breznika včeraj obsodilo na sedem let in pol zapora za uboj 55-letnega tasta Franca Krambergerja, pišeta današnja Večer in Slovenske novice. Tragedija se je zgodila 5. julija letos v Trnovcih pri Svetem Tomažu, kamor se je Breznik preselil pred enajstimi leti.

Breznik je s kraja dogodka pobegnil, vendar so ga policisti še isti dan izsledili v bližnjem lokalu in mu odvzeli prostost, preiskovalni sodnik pa je zoper njega odredil pripor.

Državna tožilka Sonja Erlač je na sredinem predobravnavnem naroku podrobno opisala kaznivo dejanje, in storilca med drugim obtožila, da je svojega tasta malo po 22. uri zvečer, ko je ta s traktorjem pripeljal domov na dvorišču presenetil z nožem v roki. Kot je dejala, ga je zabodel z nožem, namenjenim za zakol prašičev, in mu s tem povzročil 15 centimetrov dolgo ureznino, zaradi česar je Kramberger izkrvavel v hipu.

Kot še piše Večer, je tožilka ob upoštevanju, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, zanj predlagala osem let zapora, če krivdo prizna že na predobravnavnem naroku. Breznik se je s tem strinjal in dodal, da bi danes ravnal drugače, saj ga njegovo dejanje hudo bremeni.

Sodnico je prosil, naj mu izreče nižjo kazen, kot je predlagalo tožilstvo, ta pa je nato res izrekla pol leta milejšo kazen, hkrati pa mu do pravnomočnosti sodbe podaljšala pripor. Kot je pred tem namreč zatrdila njegova zagovornica Darinka Plajnšek, je Breznik res storil eno najhujših dejanj, kar jih je, vendar ne gre prezreti okoliščin v družini, kjer so bili odnosi zadnjih enajst let ves čas kritični, vzrok za to pa naj bi bil prav pokojni tast.