Za umor na Činžatu dvajset let zapora

Petčlanski sodni senat mariborskega okrožnega sodišča je 30-letnemu Rudiju Kotniku in devet let mlajšemu Lovru Vadlji za umor iz koristoljubnosti, rop in povzročitev hude telesne poškodbe obema prisodil enotno kazen dvajset let zapora.

Objavljeno
24. februar 2007 01.01
Rudi Kotnik in Lovro Vadlja na zatožni klopi
Maribor – Zločin, ki je junija lani pretresel krajane Činžata nad Rušami, je dobil sodni epilog. Petčlanski sodni senat mariborskega okrožnega sodišča je 30-letnemu Rudiju Kotniku in devet let mlajšemu Lovru Vadlji za umor iz koristoljubnosti, rop in povzročitev hude telesne poškodbe obema prisodil enotno kazen dvajset let zapora. Sodniki so razsodili, da sta v sostorilstvu s 13-letnikom brutalno umorila Cirila Bohinca, hudo pretepla njegovo ženo Boženo Bohinec ter iz hiše odnesla 600 evrov in 30.000 tolarjev.

Sodniki so se strinjali s tožilstvom, da je prav trojica napadla starejši zakonski par 20. junija lani v večernih urah. Boženo Bohinec je Kotnik na dvorišču podrl z udarcem s palico, na tleh ležečo pa naj bi jo vsi trije udarjali in brcali. Nekdo jo je celo zabodel z nožem. Zatem so se v hiši spravili še nad njenega moža. Kotnik in Vadlja sta ga tolkla z lesenima palicama, 13-letni otrok, ki zaradi mladosti ni kazensko odgovoren, pa z železno palico. Pri tem velja omeniti, da je patolog Rajko Kavalar z veliko verjetnostjo ocenil, da so bili za Bohinca usodni prav udarci z železno palico.

Čeprav je sodni senat za odločitev porabil kar debelo uro več, kot je prvotno načrtoval, iz besed sodnice Danile Dobčnik - Šošterič ni bilo razbrati, da bi porotniki pri odločitvi o krivdi omahovali.

Več na 6. strani današnjega tiskanega Dela!