Za umor nasilnega očeta odhaja za 14 let v zapor

Radenko Malić je aprila letos z 20 udarci s sekiro ubil svojega 67-letnega očeta Spasoja.

Objavljeno
10. september 2014 20.14
Sojenje zoper obd.Radenka Malića Ljubljana 10.09.2014 foto:Igor Mali
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – Na 14 let zapora je sodišče po tem, ko je priznal krivdo, obsodilo 42-letnega Radenka Malića, ker je aprila letos v bližini Zagorja ob Savi iz koristoljubja in drugih nizkotnih nagibov umoril svojega 67-letnega očeta Spasoja Malića.

»Priznam,« je v sodni dvorani polglasno dejal Radenko Malić, ki mu je tožilstvo očitalo umor njegovega očeta. Nato je med ihtenjem povedal, da dejanje iskreno obžaluje, da se je vse zgodilo v trenutku, na hitro.

Kaj se je usodnega 9. aprila zvečer dogajalo med njim in očetom, še vedno ni dokončno razjasnjeno. Usodnega dne se je oče Spasoje Malić proti večeru iz Banjaluke pripeljal z avtobusom v Ljubljano, na postaji ga je pričakal sin, ki je pred nekaj urami kupil sekiro. Po nekaterih govoricah je Spasoje prihajal v Slovenijo z namenom, da po januarski ločitvi od žene Mirjane proda trisobno stanovanje in da torej nekako izseli ter razdedini sina, ki je bil že nekaj časa brez zaposlitve, ima pa tudi precej dolgov.

O teži udarcev pričajo globoke rane

Kaj se je dogajalo med tem, ko sta se iz Ljubljane vozila proti Zagorju, ni znano. Šele Radenkovo prijetje nekaj dni po zločinu je začelo razkrivati, da sta se najverjetneje vso pot prepirala prav zaradi stanovanja. Sin je nato zapeljal do lesenega mosta. Naslednjega dne so odkrili truplo. Policija je takrat sporočila, da so na Inštitutu za sodno medicino ugotovili, da je človek umrl grozovite in okrutne smrti, saj je bil po različnih delih telesa večkrat poškodovan z večjim težjim ostrim predmetom. Poškodbe, ki jih je obsojeni zadal žrtvi, kažejo na to, da je hotel doseči, da bo truplo ob najdbi neprepoznavno.

Tožilstvo je bilo prepričano, da je Spasoje pred smrtjo trpel grozovite bolečine, saj ga je Radenko na obrežju najprej dvakrat s sekiro usekal po glavi, nato pa je proti na tleh ležečemu še najmanj 17-krat silovito zamahnil s topim in ostrim delom orodja. Kako močni so bili udarci, pričajo globoke in razmesarjene rane, sin pa je očetu odsekal štiri prste desne roke, na katere je naslednje jutro ob okrvavljenem čevlju naletel sprehajalec.

Spomni se le prvih udarcev, zgodilo se je v trenutku

Obsojeni Radenko Malić je na zaslišanju dejal, da je na za očeta usodni dan res kupil sekiro, vendar ne zato, ker bi načrtoval umor. Prav tako je trdil, da se spominja le prvega zamaha s sekiro, naslednje, kar ve, pa je, da sedi v avtomobilu pred stanovanjskim blokom.

V svoj zagovor je povedal, da je bil z očetom skoraj vse življenje v slabih odnosih. Ta je bil kronični alkoholik, ki je zavračal zdravljenje, nenehno je pretepal mater in se ni nič kaj očetovsko vedel niti do njega niti do sestre. Radenka je domnevno nekoč celo napadel z nožem, da mu je ta komaj ubežal.

Dolga leta v družini trpeli fizično in psihično nasilje

Tožilstvo je v sklepni besedi povedalo, da je pri predlogu za kazen upoštevalo, da je obdolženec kazen priznal, da do zdaj ni bil še nikoli kaznovan, da dejanje iskreno obžaluje in da je bil desetletja žrtev fizičnega in psihičnega nasilja. A vendar je storil najhujše kaznivo dejanje zoper življenje in telo, za katerega je predpisana kazen najmanj 15 let zapora. Sodišču je predlagalo, naj obdolžencu izreče 14 let zapora.

Na lastno željo so ga takoj napotili na prestajanje kazni

Malićev zagovornik, odvetnik Borut Markošek, se je s predlogom tožilstva strinjal, prav tako z olajševalnimi okoliščinami, dodal pa je, da nasilja, ki ga je vršil pokojni Spasoje Malić, ni trpel le sin Radenko, ampak tudi Radenkova mama, sestra, nekdanja žena, občasno tudi njegova otroka, Spasojeva vnuka. Opozoril je, da čeprav nima ne premoženja ne zaposlitve, vestno in vzorno skrbi za svoja dva otroka, ki pri njem živita na lastno željo. Sodišču je predlagal, naj Radenka zato oprosti plačila stroškov postopka.

Sodišče je na koncu upoštevalo predlog tožilstva in Malića obsodilo na 14 let zapora in ga oprostilo plačila stroškov. Upoštevalo je tudi Malićevo željo in ga še pred pravnomočnostjo sodbe takoj napotilo na prestajanje kazni.