Za umor žene s sekiro je dobil 18 let zapora

Aleksander Begant je dejanje priznal in pravi, da ga je storil zaradi zaščite družine.

Objavljeno
25. september 2014 17.58
media-begant
Robert Galun, kronika
Robert Galun, kronika
Maribor – Aleksander Begant je na ponovljenem predobravnavnem naroku le priznal umor žene Alenke Elene Begant. Pred dvema tednoma se o ponudbi tožilca ni izrekel, ker je želel prej opraviti psihiatrični pregled. Ta je pokazal, da je bil v času dejanja prišteven. V zaporu bo 18 let.

Begantov zagovornik Slavko Vesenjak je na prvem predobravnavnem naroku vztrajal, naj obtoženega pregleda nov izvedenec psihiatrične stroke, saj da psihiater Mladen Vrabič ni odgovoril, kakšen vpliv imajo na prištevnost duševne motnje, zabeležene v zdravstveni dokumentaciji od letošnjega marca.

Vesenjak je razkril, da je obtoženi poskusil samomor storiti že takrat, po kaznivem dejanju pa še štirikrat, zato ga je zanimalo, ali pri obtoženem obstaja duševna motnja, ki bi lahko vplivala na prištevnost v času storitve dejanja, oziroma ali se je zaradi svojega stanja sploh sposoben spremljati kazenski postopek.

Sodnica mu je ugodila le delno, saj ni imenovala novega izvedenca, ampak je moral mnenje dopolniti kar Vrabič. Vendar ta pri obtoženem ni našel znakov, ki bi kazali na to, da je bil v času dejanja zmanjšano prišteven, in Begant se je odločil dejanje priznati.

S tožilstvom je podpisal sporazum, ki pa ga sodišče ni povsem upoštevalo. Namesto 20 let zapora, kot je predlagalo tožilstvo, mu je sodišče izreklo dve leti blažjo kazen, saj se je sodnici Danili Dobčnik Šošterič glede na dokaze in okoliščine takšna kazen zdela ustreznejša. Tožilka Ivanka Slana se s tem ne strinja in je že napovedala pritožbo.

Šestinštiridesetletni Begant je na sodišču povedal, da je dejanje zagrešil, ker je hotel zaščititi družino, zlasti otroka, za katera da je zadnja leta večinoma skrbel. Oseminštiridesetletno ženo, nekdanjo ravnateljico mariborske waldorfske šole, je napadel v dnevni sobi družinske hiše v noči s 26. na 27. junij letos, domnevno zaradi ljubosumja. S topim delom sekire jo je tako dolgo udarjal po glavi, da je umrla, zatem pa je truplo pokril z odejo ter hčerki in sinu, ki sta spala v svojih sobah, napisal poslovilno pismo. V njem je menda zapisal, naj mame ne odkrivata in da naj pokličeta policijo.

Ko je to opravil, se je z avtom odpeljal do obrežja Drave, si večkrat zarinil nož v roko in skočil v hladno reko. Vendar se mu samomor ni posrečil, le poldrugi kilometer stran je sam priplaval do obrežja, tam pa mu je naključni ribič pomagal na suho. Menda ga je prosil, naj pokliče reševalce, da ga odpeljejo na psihiatrijo.