Za žaljivke 800 evrov odškodnine

Izraza bandit in največji negativec v državi, s katerima je koprski župan Boris Popovič označil nekdanjega prvega moža policije Marka Pogorevca, sta tudi po mnenju ljubljanskega višjega sodišča nedvomno žaljiva. Pravična odškodnina za poseg v Pogorevčevo pravico do časti in dobrega imena po mnenju višjega sodišča znaša 800 evrov.

Objavljeno
03. februar 2011 19.49
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Čeprav je Popovič poskušal višje sodnike prepričati, da je treba njegove besede razumeti kot politično kritiko Pogorevčevega preteklega dela, so ti pritrdili okrožnim sodnikom, da niso nič drugega kot omalovaževanje in negativna vrednostna sodba. Zaradi posega v Pogorevčevo pravico do časti in dobrega imena mora Popovič seči v žep, vendar pravična odškodnina po mnenju višjega sodišča znaša 800 evrov in ne 4000, kolikor je odmerilo prvostopenjsko sodišče.

Marko Pogorevc, ki je zdaj zaposlen pri Mobitelu na področju varnosti, je zaradi spornih besed Borisa Popoviča s civilno tožbo zahteval 8500 evrov, a mu je prvostopenjsko sodišče junija lani prisodilo 4000 evrov odškodnine, medtem ko je zahtevek za objavo sodbe in opravičilo zavrnilo. Sodišče se je strinjalo s Pogorevčevim pooblaščencem Stojanom Zdolškom, da je izraz bandit psovka, ki v pogovornem jeziku pomeni agresivnega, zahrbtnega, nemoralnega posameznika.

Da so besede bandit in največji negativec v državi, s katerimi je koprski župan označil Pogorevca za Delo in Primorske novice, nedvomno razžalitev, je okrožnemu sodišču pritrdilo tudi višje sodišče, ki je sodbo tehtalo po pritožbi Popoviča in njegovega odvetnika Francija Matoza. Višjega sodišča jima ni uspelo prepričati, da je bilo izrečeno le politična kritika Pogorevčevega dela v preteklosti, ne glede na dejstvo, da sta oba javni osebnosti, pri katerih mora biti prag tolerance pri mnenju o političnih vprašanjih višji od običajnega. Popovič namreč pravi, da med predvolilno kampanjo predsedniških volitev oktobra 2007, ko je izrekel sporne besede, ni imel namena razžaliti Pogorevca, ta je bil takrat vodja volilnega štaba kandidata Lojzeta Peterleta, saj je kot politik in predsednik stranke Slovenija je naša le izrazil svoje politično stališče. Takrat je napovedal, da bo stranka v drugem krogu volitev nasprotovala Peterletu, in to predvsem zaradi Pogorevca, ki se mu je zameril še v času, ko je bil generalni direktor policije in so Popoviča aretirali.

Se je pa višje sodišče strinjalo s Popovičem in z Matozom, da je prisojena odškodnina 4000 evrov previsoka. Pogorevc je trpel duševne bolečine največ mesec dni, povzema sodišče in dodaja, da ob upoštevanju, da sta se Pogorevc in Popovič sestala še isti mesec in v sproščenem vzdušju poskušala zgladiti medsebojna nesoglasja, pravična denarna odškodnina znaša 800 evrov. Vsaka stran krije svoje stroške prvostopenjskega postopka, Pogorevc pa mora vrniti Popoviču 165 evrov pritožbenega postopka.

Pogorevc je proti Popoviču vložil tudi zasebno kazensko tožbo zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja razžalitve. Sojenje še poteka in bi se moralo nadaljevati prihodnji teden.