Zabodel ga je in odšel, 
nato pa se vrnil po denarnico

Pet dni po tem, ko je občanka v Podgori naletela na grozljiv prizor, saj je v stanovanjski hiši našla truplo 80-letnega Jožeta Zajca, so se policisti oglasili pri 31-letniku iz okolice iz Ljubljane, osumljenemu umora.

Objavljeno
03. marec 2011 13.58
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Kot je povedal prvi ljubljanski kriminalist Branko Japelj, so zločin razkrili s pomočjo krajanov Podgore, ki so si dobro zapomnili tip avtomobila, s katerim se je vozil morilec, ki je dejanje tudi priznal, najprej policistom in nato še preiskovalnemu sodniku. Moril je zaradi denarja.

Policisti so bili 25. februarja nekaj minut čez 10. uro obveščeni, da so v stanovanjski hiši v Podgori pri Dolskem našli mrtvega starejšega moškega, po naših podatkih 80-letnega Jožeta Zajca. Že prve ugotovitve so kazale, da je Zajec umrl nasilne smrti. Kot je povedal Branko Japelj, je to potrdila obdukcija na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Zajec je zaradi izkrvavitve umrl že prejšnji večer, usodne pa so bile vbodne rane. Več deset policistov in kriminalistov, ki so si skupaj s preiskovalnim sodnikom in tožilcem tri dni ogledovali teren in opravili čez sto razgovorov s krajani, je ugotovilo, da je storilec na kraju zločina pustil svoj DNK, saj je za njim ostala krvava sled. Njegovega DNK ni bilo v bazi, zato si policisti v tej fazi z njim sicer niso mogli veliko pomagati. A je sled preiskovalce le pripeljala do storilca, mladeniča iz okolice Ljubljane (zahodnega konca, in ne vzhodnega, kjer je bila doma žrtev).

Japelj je povedal, da je storilec 24. februarja okoli 19.30 prišel k pokojnemu, da bi si, kot že večkrat prej, izposodil denar. Nekaj denarja mu je pokojni sicer dal, a je bilo to za mladeniča premalo. Najprej sta se zaradi tega sprla, nato pa sta se začela prerivati. Osumljenec je žrtev, ki se je aktivno upirala, z nožem večkrat porezal po telesu in nato tudi večkrat zabodel. Zaradi upiranja žrtve se je porezal tudi sam, in ko je po dejanju odšel iz hiše, je za njim ostala krvava sled, ki je vodila do bližnje kapelice, kjer je parkiral avtomobil. Z avtomobilom se je nato odpeljal nazaj do hiše, v kateri je mrtev ležal Zajec, nato pa iz predala nočne omarice ukradel denarnico z vsebino in se odpeljal v noč.

Japelj je dodal, da si je osumljenec pri svoji žrtvi večkrat izposodil denar, šlo naj bi za nekaj sto evrov. Zaradi varovanja osebnih podatkov je bil o njunem odnosu z izjavami skop, zatrdil pa je, da nista v sorodu. Osumljenec je bil pred leti pravnomočno obsojen na leto zapora zaradi ropa. V sredo zvečer so ga policisti privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora iz koristoljubja. Enaintridesetletniku grozi od 15 do 30 let zapora.