Začelo se je sojenje za lansko streljanje v jeseniškem lokalu

Na kranjskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje 49-letnemu Romanu Velikonji, ki je novembra lani v jeseniškem lokalu Caffe Inn streljal na skupino gostov. Ubil je 28-letnika in ranil še tri osebe.

Objavljeno
20. marec 2007 21.00
Na kranjskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje 49-letnemu Romanu Velikonji, ki je ubil je 28-letnika in ranil še tri osebe
Kranj - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes začelo sojenje 49-letnemu Romanu Velikonji, ki je novembra lani v jeseniškem lokalu Caffe Inn streljal na skupino gostov, pri čemer je ubil 28-letnega Elvina Hadžića in ranil še tri osebe. Na današnji začetek sojenja je Velikonja, ki je že v predkazenskem postopku zatrjeval, da se je s streljanjem le branil, in je vse od novembra v priporu, prišel v neprebojnem jopiču in spremstvu policistov.

Obtožnico, ki Velikonjo bremeni umora Elvina Hadžića in poskusa umora njegovega 21-letnega brata Džeralda Hadžića ter povzročitve telesnih poškodb pri Samirju Terziću in Miranu Kovačeviču, je uvodoma prebral okrožni državni tožilec Janez Pavlovšnik. Velikonja, ki dogodek obžaluje, je v svojem zagovoru pojasnil, da ga je tik pred dogodkom eden izmed bratov Hadžić začel žaliti, poleg tega ga je tudi udaril. Skupina moških, v kateri sta bila brata, ga je nato zbila na tla in ga začela brcati. Zato se je Velikonja, ki se je ustrašil, da ga bosta Hadžića, ki sta na Jesenicah znana kot nasilneža, ubila.

Velikonja, ki je bil najemnik lokala Caffe Inn, je dodal, da se več o dogajanju, tudi tega, kako je prišlo do streljanja, ne spominja. Je pa zanikal navedbo v obtožnici, da je imel pištolo pripravljeno za streljanje. Zagotovil je, da je imel orožje zaradi osebne varnosti, saj je delal kot taksist. Poudaril je še, da s pištolo še ni nikdar streljal, medtem ko na vprašanja tožilca in predsednice sodnega senata Andreje Ravnikar ni bil pripravljen odgovarjati.

Zaslišanje prič

Sojenje se je nadaljevalo z zaslišanjem prič. Prvi je pred sodni senat stopil Džerald Hadžić, ki je povedal, da je zaradi lanskega dogodka, ko je njegovo življenje viselo na nitki, še vedno prestrašen. Nelagodno se je počutil tudi zato, ker je bil Velikonja v sodni dvorani, vendar ni zahteval, da bi ga iz nje odstranili. Dejal je le, da je že vse povedal pred preiskovalno sodnico, zato danes ni bil pripravljen še enkrat pričati.

Odvetnik Velikonje Dušan Csipo je vztrajal, da Hadžić kot ključna obremenilna priča še enkrat predstavi svojo plat zgodbe, tožilec Pavlovšnik pa je predlagal, da bi pred Hadžićevim ponovnim pričanjem zaprosili njegovo psihiatrinjo za mnenje, ali mu njegovo zdravstveno stanje že dopušča soočenje z Velikonjo. Sodni senat je sledil predlogu tožilca, tako da Hadžić danes ni bil zaslišan.

Sta pa pričala Terzić in Kovačevič, ki ju je Velikonja ranil v nogo. Prvi je opisal popolnoma drugačen potek dogodkov kot Velikonja, in sicer naj bi bil Velikonja tisti, ki je napadel Elvina Hadžića. Zato se je začelo prerivanje, ki ga je prekinilo streljanje. Zaradi povzročenih fizičnih in duševnih bolečin je Terzič proti Velikonji vložil tudi odškodninski zahtevek za 11.500 evrov.

Kovačevič pa se je dogodka le slabo spominjal. Pojasnil pa je, da ga je v jeseniško bolnišnico odpeljal sam Velikonja, s katerim se poznata že štirideset let. Poleg tega nista bila nikdar v sporu. Zato je Kovačevič prepričan, da ga je Velikonja ustrelil nehote.