Začetek sojenja za umor otrok

Pred petčlanski senat koprskega okrožnega sodišča bo danes sedla 36-letna Sežančanka Kristina Mislej, obtožena umora svojih otrok Eme in Matija v svojem stanovanju v bloku v Ulici Igorja Turšiča v Sežani.

Objavljeno
03. november 2009 21.50
Iztok Umer
Iztok Umer
Koper - Za danes je na koprskem okrožnem sodišču napovedan začetek sojenja 36-letni Sežančanki Kristini Mislej, ki jo obtožnica bremeni, da je 28. marca letos v svojem stanovanju v bloku v Ulici Igorja Turšiča v Sežani zadušila svoja otroka, dveinpoletno Emo in štiriletnega Matijo. Po pritožbi zagovornika Branka Gvozdiča je obtožnica postala pravnomočna julija. Po njej je Mislejeva obtožena za dve kaznivi dejanji umora. Začetek sojenja je obtoženka pričakala v priporu v edinem ženskem zaporu v Sloveniji na Igu Petčlanskemu senatu predseduje sodnica Darja Srabotič.

Marčevska družinska tragedija v Sežani je pretresla ves Kras in tudi slovensko javnost. Zakaj je Kristina Mislej na zahrbten način, ko sta otroka že spala, končala njuni življenji, naj bi pokazalo sojenje. V kriminalistični in sodni preiskavi je obtoženka zanikala, da bi ona umorila otroka. Po drugi strani pa prav njo bremenijo analize sodne obdukcije trupel, prav tako Mislejevi ni v prid tudi izvedensko mnenje psihiatrinje Martine Žmuc Tomori, ki je zapisala, da pri tedaj še osumljenki dvojnega detomora ni odkrila nobenih znakov duševne bolezni in ni bila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

 

Poročali smo, da se je do tragedija zgodila v noči na nedeljo, 28. marca. V popoldanskih urah je Mislejeva, ki je živela ločeno od nekdanjega moža Andreja Gorupa, prevzela otroka, ki sta bila čez konec tedna v oskrbi očeta in njegovih staršev v Šmarjah pri Sežani. Kot se je zagovarjala, jima je pred spanjem v sobici še prebrala pravljico, zatem je sedla pred televizor, okoli polnoči, ko je šla v sobo, pa je opazila, da ne dihata več. Po telefonu je najprej poklicala svojega očeta, upokojenega splošnega zdravnika in ga prosila, naj takoj priteče v njeno stanovanje, ker otroka ne dihata. Oče je ugotovil, da sta otroka mrtva, vseeno so poklicali dežurno zdravstveno osebje sežanskega zdravstvenega doma, kasneje še dežurnega zdravnika zdravstvenega doma iz Hrpelj. Žal za malčka ni bilo več pomoči, oba dežurna zdravnika sta lahko le potrdila smrt.

 

Več v sredini tiskani izdaji Dela