Zadeva Patria: Finsko sodišče združilo procesa za Slovenijo in Hrvaško

Sodišče se je za združitev procesov odločilo, ker so osumljenci in dokazi večinoma isti.

Objavljeno
20. september 2013 14.21
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Helsinki - Finsko sodišče v kraju Hämeenlinna se je danes odločilo za združitev procesov za prodajo osemkolesnih oklepnikov finske Patrie Sloveniji s procesom za podobno prodajo Patriinih oklepnikov Hrvaški, kot je to predlagalo tožilstvo. Sodišče se je za združitev procesov odločilo, ker so osumljenci in dokazi večinoma isti, poročajo finski mediji.

Kako bo ta odločitev sodišča vplivala na urnik sojenja, za zdaj še ni jasno. Po pričakovanjih naj bi namreč prišlo do popravkov, tudi zato, ker je obramba s seznama prič, ki bi jih želela zaslišati, umaknila Slovence Ivana Črnkoviča, Walterja Wolfa, Toneta Krkoviča, Janeza Janšo, Jureta Cekuto in Petra Zupana. Jože Zagožen pa je umrl. Po prvotnem načrtu naj bi se sicer sojenje zaključilo 24. oktobra.

Sojenje šestim nekdanjim vodilnim možem finskega orožarskega podjetja Patria, ki so obtoženi podkupovanja pri prodaji 135 osemkolesnikov Sloveniji za 278 milijonov evrov leta 2006, se je v finskem kraju Hämeenlinna začelo 20. avgusta.

Na zatožno klop so tedaj sedli nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, zastopnik koncerna za Slovenijo Reijo Niitynen, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles, ki je bil tudi izvršni vodja projekta, Heikki Hulkkonen, glavni finančni direktor Kai Nurmio ter direktorja prodaje in trženja Tuomas Korpi in Jarmo Puputti.

Razen Pupputijia so vsi obtoženi podkupovanja javnih uslužbencev v Sloveniji oz. oseb, ki so vplivale na nakup 135 osemkolesnikov za Slovensko vojsko. Za Wiitakorpija, Niitynena, Hulkkonena in Korpia je tožilec Jukka Rappe zahteval dve leti in pol zapora, za Nurmija pa eno leto pogojne zaporne kazni. Obtoženi so vse obtožbe zavrnili.

Šesterica je obtožena tudi v primeru prodaje 84 osemkolesnikov Hrvaški v vrednosti 112 milijonov evrov. V tem primeru naj bi bilo izplačanih za 1,5 milijona evrov podkupnine, ki naj bi bila preko posrednikov izplačana na Hrvaško. Med prejemniki podkupnine se omenja tudi prejšnjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića in bivšega direktorja podjetja Đuro Đaković Bartola Jerkovića, ki zanikata vse obtožbe.

Sojenje zaradi podkupovalne afere je že dočakalo epilog na prvi stopnji v Sloveniji in Avstriji. V začetku junija je sodišče v Ljubljani obsodilo nekdanjega premiera Janeza Janšo na dve leti zapora, direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa na 22 mesecev zaporne kazni. Sodišče na Dunaju je obsodilo posrednika v poslu Hansa Wolfganga Riedla. Sodbe še niso pravnomočne.