Zadeva Stožice: Preiskovalci NPU začeli z zaslišanji

Prihodnji petek bo minilo leto dni od 23 hišnih preiskav zaradi suma nepravilnosti pri financiranju Stožic.

Objavljeno
19. september 2013 16.44
Slovenija Ljubljana 24.1.2013 Kompleks Stozzice Foto Jozze Suhadolnik
R. D., Ni. Č., Delo.si, STA
R. D., Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v zadevi Stožice trenutno pregledujejo oziroma analizirajo poslovno dokumentacijo ter finančne transakcije, je v intervjuju za STA povedal direktor NPU Darko Majhenič. Potekajo že tudi zaslišanja, je dodal.

Prihodnji petek bo minilo leto dni od 23 hišnih preiskav zaradi suma nepravilnosti pri financiranju Stožic. Hišne preiskave so kriminalisti med drugim opravili na domu ljubljanskega župana Zorana Jankovića, v prostorih mestne hiše, v prostorih Grepa, ki je v partnerstvu z občino gradil športni objekt Stožice, ter v prostorih Electe, ki je v delni lasti Jankovićevih sinov.

Leto dni po hišnih preiskavah se v javnosti pojavlja vprašanje, kje je trenutno zadeva. A kot pravi prvi mož NPU, se zanje delo po hišnih preiskavah, ko zasežejo ogromne količine dokumentacije, šele začne, saj morajo vso to dokumentacijo pregledati in se do nje opredeliti.

Konkretneje o zadevi ni mogel govoriti, poudaril je tudi, da se mora od konkretnih zadev distancirati. Pojasnil pa je, da v zadevi Stožice preiskujejo več sklopov sumov storitve kaznivih dejanj, zbirajo dokaze v skladu z usmeritvami tožilca in časovnim okvirom.

Že na dan hišnih preiskav so sicer na NPU pojasnili, da v preiskavi, ki jo usmerja specializirano državo tožilstvo, policisti utemeljujejo sume storitve več kaznivih dejanj, med drugim tudi zlorabe položaja ali uradnih pravic, goljufije na škodo Evropske unije, nevestnega dela v službi, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranja denarja, ponareditve ali uničenja uradne listine ter sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Kot so takrat še dodali na NPU, so bile hišne preiskave del predkazenskega postopka, ki se je začel leto in pol pred tem.