Zadnji goljuf, ki je na sodišču trdil, da ima denar, zaprt za 12 let

Sodnica bo preverila, ali Izidor Dore Schenk von Ostro­wich sploh lahko povrne škodo.

Objavljeno
23. september 2013 20.21
LJUBLJANA SLOVENIJA 10.05.2010 SOJENJE ZOPER IZIDOR DORE SCHENK VON OSTROWICH FOTO: ROMAN SIPIC/DELO
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Izidorju Doretu Schenku von Ostro­wichu, ki je obljubil, da bo oškodovanki Mojci Ž. vrnil 80.000 evrov, je sodišče dalo še zadnjo možnost, da dokaže, da ima denar, in se tako izogne zaporni kazni. »Poslovnež« bi namreč moral prinesti bančno potrdilo, pa tega ni storil.

Stari znanec sodišč Izidor Dore Schenk von Ostro­wich, ki je po prepričanju tožilstva Mojco Ž. olajšal za več kot 80.000 evrov, je avgusta dejal, da je oškodovanki pripravljen vrniti denar in priznati krivdo v zameno za pogojno obsodbo, zaradi česar je njegov zagovornik prosil, naj sodišče preloži predobravnavni narok. »Strinjam se, da se narok preloži. Pred sklenitvijo dogovora o pogojni kazni, v katerem bi bil poseben pogoj, da mora denar vrniti, želim videti bančno potrdilo, da denar obstaja,« je takrat povedala tožilka Irena Primic Kožuh.

A bančnega potrdila Schenk von Ostrowich, ki sicer trdi, da iz naslova lastništva podjetja prejema 4000 evrov na mesec in je lastnik več nepremičnin v ZDA in na Češkem, na sodišče včeraj ni prinesel. Potrdilo je poskušal pridobiti, saj je pisal banki NLB in je tja tudi klical, a so v banki zaradi težav z identifikacijo menda dejali, naj sodišče opravi poizvedbo po uradni dolžnosti.

Tožilstvu takšno ravnanje obtoženca, ki bi o tem lahko že prej obvestil sodišče, ne kaže na to, da je resnično pripravljen vrniti denar, a bo sodnica Dejana Fekonja kljub temu opravila poizvedbo. »Pa imate res denar? Tu namreč slišimo marsikaj; zadnji, ki je to dejal, zdaj sedi 12 let,« mu je povedala, a nato sklenila, da bo zaradi interesov oškodovanke kljub temu opravila poizvedbo.

Obljubljal stanovanje in rento

Danes 44-letna Mojca Ž. je Schenka von Ostrowicha spoznala junija 2005, ko je ta prišel na neki sestanek, kjer je delala kot receptorka. Začela sta se pogovarjati in si izmenjala kontakt, nato pa sta postala prijatelja, skoraj vsak dan sta se slišala po telefonu. Potožila mu je, da ni zadovoljna s službo in da še vedno živi pri starših, on pa se je ponudil, da ji bo pomagal. Ker se ukvarja z rubeži, ji lahko ugodno priskrbi stanovanje, tudi sicer bi lahko uporabil svoje zveze med politiki ter v SCT in Vegradu.

Obljubil je, da ji bo pomagal do stanovanja na Kotnikovi ulici v Ljubljani, ki se sicer še gradi, zaradi česar ga ne more videti, ji je pa narisal načrt. To je bilo zanjo dovolj, zato mu je nakazala 15 milijonov takratnih tolarjev kot del kupnine, »da bo zadevo začel urejati«. Od nje je zahteval tudi potrdilo o nakazilu, in čeprav ga sprva ni hotela izročiti, jo je nazadnje prepričal. Nato se je začelo zapletati, stanovanja ni mogla videti, ker so bile težave zdaj s plinsko napeljavo, zdaj z elektriko in podobno. Kljub vsemu mu je februarja 2006 nato še posodila tri milijone tolarjev, ko bi jih leta 2007 moral vrniti, pa ji je dejal, da jih bo upošteval kar pri kupnini za stanovanje, 18 milijonov tolarjev pa da bo tudi dokončna cena stanovanja.

To pa še ni bilo vse, Schenku von Ostrowichu je Mojco Ž. uspelo septembra 2007 prepričati, da se je pojavila enkratna priložnost, da v zameno za naloženih 5000 evrov do smrti prejema mesečno rento v višini 1200 evrov. Denar mu je izročila, za kar ni prejela nobenega potrdila, niti obljubljene pogodbe o renti ni bilo od nikoder. Njeni upi so se najbrž dokončno razblinili, ko je leta 2009 v časopisih zasledila, da so ga zaprli.

Schenk von Ostrowich, čigar kazenski list je precej dolg, zdaj na Dobu prestaja zaporno kazen, ker je različnim kmetom obljubljal evropska sredstva za nakup kmetijske mehanizacije, ki niso obstajala, in vtaknil v žep več kot 100.000 evrov.