Zaenkrat brez zlorab evra

Policija, ki sodeluje pri nadzorovanju uporabe nove valute, je sporočila, da zaenkrat ni bilo še nobenih prijav zlorab in ponarejanja evrov.

Objavljeno
02. januar 2007 17.24
Ljubljana - Slovenija je majhno denarno območje, zato profesionalno ponarejanje tolarjev za tuje kriminalne združbe ni bilo zanimivo. To pa ne velja za evro, ki ga je Slovenija uvedla s 1. januarjem letos. Pri nadzorovanju uporabe nove valute sodeluje tudi policija. A kot so povedali na Policijski upravi Ljubljana, zaenkrat ni bilo še nobenih prijav zlorab in ponarejanja evrov.

Leta 2005 so po podatkih Nacionalnega centra za ponaredke v Sloveniji odkrili 1058 ponarejenih evrskih bankovcev, najpogosteje bankovec za 50 evrov. Število ponaredkov evrskih bankovcev se je tako leta 2005 v primerjavi z letom 2004 povečalo za 89,3 odstotka, vrednost ponarejenih bankovcev pa za 96,5 odstotka in je znašala 96.639 evrov.

V prvem lanskem polletju je bilo skupno zaseženih 1123 ponarejenih bankovcev, od tega 615 ponaredkov evrov, ostali so bili tolarji. Največ ponarejenih evrskih bankovcev je policija odkrila na območjih, ki mejijo z Italijo, in sicer v igralnicah, na bencinskih servisih in hotelih, medtem ko se ponaredki kovancev pojavljajo le na cestninskih postajah.