Zakonca Karner v Istro vlagala milijone?

Mihael in Alenka Karner sta v Lovranu menda kupila vilo in tri zemljišča, vredna približno pol milijona evrov.

Objavljeno
16. januar 2012 16.08
Posodobljeno
16. januar 2012 16.08
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Zagreb - Slovenca Mihael in Alenka Karner, ki sta osumljena spletne prodaje nedovoljenih dopinških preparatov, sta menda del milijonskih zaslužkov vložila tudi v nepremičninske projekte v Istri, poroča danes hrvaški novičarski spletni portal tportal.hr. Gre za vilo in še tri zemljišča v skupni velikosti 5000 kvadratnih metrov v Lovranu.

Hrvaški spletni portal poudarja, da ni znano, ali so vlaganja zakoncev Karner na Hrvaškem del mednarodne preiskave o kaznivih dejanjih spletne prodaje dopinških preparatov, ki naj bi bila storjena v različnih delih sveta, vendar ne v Sloveniji. Portal ob tem dodaja, da sta zakonca "prala denar" z vlaganji v nepremičnine v Sloveniji in na Hrvaškem.

»Na Hrvaškem je družina Karner vlagala prek nepremičninske agencije Romarius iz Barbana (kraj v Istri pri Pulju), katere direktorja sta bila Mihael Karner in njegov oče Avguštin, medtem ko je kot ustanoviteljica vpisana off shore družba iz Paname, North Group Holding Corp,« poroča hrvaški portal.

Portal še navaja, da je bila najbolj pomembna investicija Romariusa nakup starega posestva v elitnem delu Lovrana pri Opatiji. Staro posestvo so porušili in na njem zgradili luksuzno vilo.

Tportal pri tem izpostavlja, da Romarius že več let posluje z izgubo, edina vrednost, ki je ima, pa je omenjena vila v vrednosti 13,5 milijona kun (1,8 milijona evrov). Pri izgradnji vile po poročanju portala niso imeli vseh ustreznih dovoljenj, so pa "našli skupni jezik" z občinskimi oblasti v Opatiji.

»Fotografije poslopja kažejo, da sta zakonca Karner gojila strast do vil 'na steroidih'. Tako kot njuna vila v Avstriji, v kateri sta bila prijeta, tudi tista v Lovranu spominja na kičasti luksuz,« ocenjuje tportal.

Zakonca naj bi v Lovranu kupila tudi tri zemljišča, vredna približno pol milijona evrov. Družina Karner je sicer imela poleg podjetja Romarius na istem naslovu v Barbanu registrirano tudi podjetje Karner d.o.o, ki ga je leta 2001 ustanovila Mihaelova mati Cirila.

Tportal.hr omenja tudi poslovne vezi med družino Karner in pokojnim novinarjem ter podjetnikom Danilom Slivnikom, ki je storil samomor. »Dramatičnost tega dejanja daje slutiti, da smo še daleč od razkritja vseh operacij slovenskih kraljev dopinga,« navaja hrvaški portal.